ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στη δενδροφύτευση Δήμου Νεάπολης-Συκεών

Μεγάλη ανταπόκριση στη δενδροφύτευση Δήμου Νεάπολης-Συκεών

Σε γιορτή του δάσους και του περιβάλλοντος εξελίχθηκε χθες Κυριακή η μεγάλη δενδροφύτευση που οργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αναδασωτέα έκταση της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Εκατοντάδες πολίτες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, σύλλογοι, τοπικοί φορείς και εθελοντές κατέκλυσαν από το πρωί τον χώρο της δενδροφύτευσης, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο της δημοτικής αρχής και του Γραφείου Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Με τα δενδρύλια ανά χείρας, και με τον κατάλληλο εξοπλισμό που τους χορήγησε ο δήμος (τσάπες, φτιάρια, γάντια, κ.α.), ξεχύθηκαν στις πλαγιές «φυτεύοντας» την επιθυμία τους να γεννηθεί ένα νέο δάσος ζωής και ελπίδας, εκεί όπου σήμερα κυριαρχούν θάμνοι και βράχοι.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόχειρη καταγραφή, στη μεγάλη εκστρατεία δενδροφύτευσης, που έγινε στην περιοχή Κοιμητηρίων Πεύκων, και συγκεκριμένα στις θέσεις «Αλατιέρα» και «Πέτρα του Βασίλη», περίπου 1.000 πολίτες και εθελοντές διαφόρων ηλικιών, και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους, διασκορπίστηκαν σε μια έκταση 350 στρεμμάτων φυτεύοντας πλατύφυλλα και οπωροφόρα που προμήθευσε η Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Συγκεκριμένα φυτεύτηκαν:

• Πλατύφυλλα: Κουτσουπιά (cercis siliquastrum), φράξος όρνος (fraxinus ornus), ψευδακακία (robinia pseudacacia), σφενδάμι (acer negundo), πλατάνι ανατολικό (platanus orientalis), μουριά (morus alba) και δενδρολίβανο φαρμακευτικό (rosmarinus officinalis).

• Κωνοφόρα: Πεύκη τραχεία (pinus brutia), η πεύκη κουκουναριά (pinus pinea), το κυπαρίσσι αειθαλές (cupressus sempervirens) και το κυπαρίσσι Αριζόνος (cupressus arizonica).

Από τις 10.000 δέντρα που βρίσκονταν στον χώρο, σήμερα φυτεύθηκαν 8.760 δέντρα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός, περίπου 1.500, κρατήθηκε προκειμένου να διατεθεί στα σχολεία της περιοχής και του δήμου, τα οποία τις επόμενες ημέρες προγραμματίζουν εξορμήσεις των Περιβαλλοντικών τους ομάδων.

Μεγάλη συμμετοχή εθελοντών

Χαρακτηριστικό της αθρόας συμμετοχής των πολιτών ήταν τα συχνά δρομολόγια που πραγματοποιούσε το λεωφορείο του δήμου, το οποίο ανά πέντε λεπτά μετέφερε εθελοντές που παραλάμβανε από το σημείο συνάντησης, που ως τέτοιο είχε οριστεί η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, 1.500 μέτρα από την περιοχή της δενδροφύτευσης. Ιδιαίτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσε η χαρά των μικρών παιδιών με την οποία φύτευαν τα δικά τους δενδράκια, υιοθετώντας τα μάλιστα και χαρίζοντας σε αυτά το όνομά τους. Συνολικά έγιναν περισσότερες από 250 υιοθεσίες, με τη γραμματεία του Γραφείου Περιβάλλοντος του δήμου να κρατά τα στοιχεία τους προκειμένου να τους ενημερώνει για τις «υποχρεώσεις» τους στην πορεία του χρόνου.

«Αυτή τη φορά δήμος μας υλοποίησε μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση με τη δενδροφύτευση 10.000 δέντρων, δημιουργώντας ένα νέο μεγάλο δάσος βορειοδυτικά του οικισμού των Πεύκων και απέναντι από το Σέιχ-Σου. Το περιβάλλον, το δάσος είναι η ζωή μας, είναι το μέλλον, και οφείλουμε όχι μόνο να το προστατεύουμε με πράξεις και έργα, αλλά και να το ενισχύουμε. Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να το πετύχουμε, και νομίζω ότι το πετύχαμε με τη συμμετοχή των συμπολιτών μας, τους οποίους ευχαριστούμε και συγχαίρουμε για τη συμμετοχή τους. Τέτοιες οργανωμένες και καλά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος βρέθηκε στον χώρο από το πρωί και ανέλαβε ... δράση. Δίπλα του οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, επιδιδόμενοι σε έναν ...αγώνα φυτεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Νέο δάσος στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών