ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων για το θάνατο του Καρέλι

Ποινική δίωξη κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων για το θάνατο του Καρέλι

Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα άσκησε ο εισαγγελέας Άμφισσας, Νίκος Αντωναράκος κατά συγκεκριμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων που εμπλέκονται στο θάνατο του Αλβανού Ιλία Καρέλι, ο οποίος είχε δολοφονήσει μέσα στις φυλακές Μαλανδρίνου τον υπαρχιφύλακα και πατέρα δύο παιδιών, Γιώργο Τσιρώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δίωξη στρέφεται κατά 14 σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας Σερρών όπου βρέθηκε νεκρός ο Ιλία Καρέλι μετά την μεταγωγή του από τις φυλακές Μαλανδρίνου για λόγους προσωπικής του ασφάλειας.

Για την υπόθεση έχουν ήδη εκδοθεί 8 εντάλματα σύλληψης.

Η ίδια δίωξη στρέφεται και κατά παντός υπευθύνου τόσο στις φυλακές Μαλανδρίνου όσο και στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας, «σταθμοί» στους οποίους βρέθηκε ο Αλβανός βαρυποινίτης.

Η δίωξη αφορά στα αδικήματα του απλού βασανισμού, του βασανισμού με αποτέλεσμα το θάνατο και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Οι έρευνες

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιούσαν με εντατικούς ρυθμούς ευρύτατη έρευνα, η οποία περιελάμβανε πολύωρες καταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, φρουρών και μαρτυρίες δεκάδων ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο στη «διαδρομή» του από τις φυλακές Μαλανδρίνου, το δικαστήριο και το Α.Τ. Ιτέας, μέχρι το στερνό του κελί, στις φυλακές Νιγρίτας.

Η έρευνα αφορά το κρίσιμο τριήμερο 25-27 Μαρτίου, από τη στιγμή που ο βαρυποινίτης διέπραξε τον φόνο μέχρι την ώρα που βρέθηκε νεκρός. Καθώς εικάζεται ότι ο κρατούμενος είχε ξυλοκοπηθεί σε διαφορετικά σημεία από διαφορετικούς δράστες, ακόμα και αν εντοπιστούν όλοι οι δράστες, θα χρειαστούν διεξοδικές έρευνες και σειρά ανακρίσεων για να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες.

Οι αστυνομικοί και ο εισαγγελέας που ασχολείται με την υπόθεση επιχειρούν να ρίξουν φως σε όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και να αναλύσουν λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες τρεις ημέρες της ζωής του βαρυποινίτη.

Ο Καρέλι βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Μεταφέρθηκε εκεί στις 27 Μαρτίου αφότου, δύο μέρες νωρίτερα, είχε δολοφονήσει τον δεσμοφύλακα Γιώργο Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου εξέτιε την ποινή του.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Τα στοιχεία που εντόπισαν οι δύο ιατροδικαστές, οι οποίοι εξέτασαν τη σορό του κρατουμένου, είναι κόλαφος, καθώς προκύπτει ξεκάθαρα ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού περισσότερες από μία φορές. Ο Καρέλι έφερε κατάγματα στο στέρνο και πολλαπλές θλαστικές - εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα, ενώ τα τραύματα φαίνεται να προήλθαν από σπειρωτή ράβδο.

Τα ευρήματα των ιατροδικαστών καταδεικνύουν ότι ο νεκρός έπεσε θύμα ξυλοδαρμού -και πιθανότηταβασανισμών, ωστόσο μένει να αποδειχθεί το πόσο βάναυσα ήταν αυτά. «Τα νεκροτομικά ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν αρρυθμιογόνο θάνατο. Η καρδιά του σταμάτησε, εάν υπήρχε ηλεκτροσόκ ενδεχομένως να συνέβαλε σε αυτό» αναφέρει η ίδια πηγή. Σύμφωνα με την άποψη των ιατροδικαστών, το γεγονός ότι κάποια από τα χτυπήματα ήταν περίπου τριών ημερών την ημέρα του θανάτου του -δηλαδή ενδεχομένως να προκλήθηκαν αμέσως μετά τη δολοφονία που διέπραξε- δεν αποδεικνύει πολλά πράγματα. Κανένας δηλαδή από εκείνους που ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο μέχρι και τον θάνατό του δεν θεωρείται υπεράνω υποψίας.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις για τον θάνατο Καρέλι

Μητέρα Καρέλι: Να τιμωρηθεί, όχι να βασανιστεί και να πεθάνει