ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσεις αστυνομικών: Ο Δημ. Τσακνάκης νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Κρίσεις αστυνομικών: Ο Δημ. Τσακνάκης νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Ο μέχρι χθες γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης είναι ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα πριν λίγη ώρα. 

Το newsbomb.gr πρώτο - από χθες το βράδυ - είχε αποκαλύψει την αλλαγή στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Τσακνάκης κρίθηκε απολύτως επιτυχημένος σε όλες τις δύσκολες και επιτελικές θέσεις τις οποίες κλήθηκε να αναλάβει κατά το παρελθόν, γεγονός που καταδεικνύει η καθολική αναγνώρισή του από τους συναδέλφους του στο Σώμα.

Μάλιστα οι υφιστάμενοί του υποδέχτηκαν θερμά και με ανακούφιση την επιλογή του ως Αρχηγού, καθώς είναι ένας μάχιμος αξιωματικός, με τεράστια εμπειρία και μεγάλες επιτυχίες. Έτσι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι θα φέρει εις πέρας με επιτυχία και τη νέα δύσκολη θέση την οποία αναλαμβάνει.

Χθες το βράδυ, για να διευκολυνθούν οι τυπικές διαδικασίες των κρίσεων στην Αστυνομία, υπέβαλε την παραίτησή του ο τέως αρχηγός της ΕΛΑΣ, Νίκος Παπαγιαννόπουλος, στον οποίο είχε δοθεί παράταση της θητείας του μέχρι τον Οκτώβριο του 2014.

Στη συνέχεια συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποστράτευσε τον κ. Παπαγιαννόπουλο και τοποθέτησε στη θέση του τον κ. Τσακνάκη. Ακολούθως συνεδρίασε τα Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων υπό τον νέο αρχηγό και δύο αντιστράτηγους του Στρατού, το οποίο έκρινε τους αντιστράτηγους της Αστυνομίας.

Ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του κρίθηκε ο υπαρχηγός αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ενώ διατηρητέοι στο βαθμό του αντιστράτηγου κρίθηκαν οι Κωνσταντίνος Τσουβάλας μέχρι σήμερα επιτελάρχης, και Σπύρος Παπασπύρου γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr, o κ. Παπασπύρου θα πάρει τη θέση του Υπαρχηγού του Σώματος και ο κ. Τσουβαλάς θα παραμείνει στη θέση του ως επιτελάρχης.

Στους τέως, αρχηγό και υπαρχηγό, απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού και υπαρχηγού της ΕΛΑΣ.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της αστυνομίας

Ο Δημήτριος Τσακνάκης γεννήθηκε στο χωριό Τρίκωμο Γρεβενών το έτος 1957. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής το έτος 1976 και αποφοίτησε από την σχολή Αξιωματικών το έτος 1985.

Με το βαθμό του Υπαστυνόμου και του Αστυνόμου Β’ υπηρέτησε στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και από τον Ιανουάριο του 1987 στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, μέχρι και τον Μάρτιο του 1994.

Στη συνέχεια μέχρι και το Μάρτιο του 2000, με τον βαθμό του αστυνόμου Α’, υπηρέτησε ως Διοικητής σε μάχιμες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

antistratigos tsaknakis

Επιλέχθηκε για τη στελέχωση της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, στην οποία υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Δίωξης, μέχρι τον Νοέμβριο του 2004 και στην συνέχεια ως Διευθυντής αυτής, μέχρι τον Ιούνιο του 2006, με τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και Αστυνομικού Διευθυντή, αντίστοιχα.

Με τον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή υπηρέτησε επίσης ως Προϊστάμενος των Υποδιευθύνσεων Δίωξης Ναρκωτικών και Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μέχρι τον Ιούνιο 2007.

Στην συνέχεια επιλέχθηκε για την στελέχωση της νεοσύστατης Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος, στην οποία διετέλεσε Διευθυντής από την έναρξη λειτουργίας της τον Ιούνιο του 2007, μέχρι τον Μάρτιο του 2009, οπότε προήχθη στον βαθμό του Ταξίαρχου.

Με την προαγωγή του τοποθετήθηκε στην Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, στην οποία υπηρέτησε αρχικά ως Υποδιευθυντής και στη συνέχεια ως Διευθυντής της, μέχρι το 2010.

Τον Μάρτιο του 2010 προήχθη στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ενώ τον Μάρτιο του 2011 τοποθετήθηκε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου.

Την 16/7/2012 προήχθη στον βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Την 01/03/2013 τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών και γνωρίζει την αγγλική γλώσσα.

Παρακολούθησε διεθνή σεμινάρια σε θέματα καταπολέμησης ναρκωτικών και κοινωνικής επανένταξης εξαρτημένων από ουσίες ατόμων. Επίσης, εκπαιδεύτηκε σε θέματα αντιτρομοκρατίας, διερεύνησης της σκηνής του εγκλήματος και διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών. Συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Για την υπηρεσιακή του απόδοση του απονεμήθηκαν πολλές ηθικές αμοιβές, παράσημα και μετάλλια αστυνομικής αξίας.

Είναι έγγαμος και έχει ένα γιο και δύο κόρες.

Κρίθηκαν οι Υποστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας

Υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Δημητρίου Τσακνάκη και τη συμμετοχή των Αντιστρατήγων του Σώματος, Σπυρίδωνα Παπασπύρου και Κωνσταντίνου Τσουβάλα, συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων και έκρινε τους (21) Υποστρατήγους της Ελληνικής Αστυνομίας (-20- Γενικών Καθηκόντων και -1- Ειδικών Καθηκόντων-Υγειονομικό).

Ειδικότερα:

Έκρινε προακτέους στο βαθμό του Αντιστρατήγου, για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού αυτού, τους κατωτέρω Υποστράτηγους:

1. Εμμανουήλ ΚΑΤΡΙΑΔΑΚΗ

2. Ηλία ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ

Έκρινε διατηρητέους τους κατωτέρω Υποστράτηγους:

1. Βάιο ΧΟΝΔΡΟ

2. Δημήτριο ΣΟΦΙΟ

3. Γεώργιο ΣΑΛΑΜΑΓΚΑ

4. Αλκιβιάδη ΤΖΟΪΤΗ

5. Γεώργιο ΝΙΤΣΑ

6. Κωνσταντίνο ΜΙΧΑΙΡΙΝΑ

Έκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, τους κατωτέρω δεκατρείς (13) Υποστρατήγους Γενικών και Ειδικών Καθηκόντων, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του Αντιστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων, τους απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου της θέσης που κατείχαν και θα αποστρατευθούν ύστερα από τριάντα (30) ημέρες:

1. Εμμανουήλ ΠΑΡΑΒΟΛΙΔΑΚΗ

2. Βασίλειο ΧΑΛΑΤΣΗ

3. Τρύφων ΚΟΥΚΙΟ

4. Ευθύμιο ΛΥΓΙΔΑΚΗ

5. Γεώργιο ΣΑΛΑΜΟΥΡΑ

6. Χρήστο ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ

7. Αθανάσιο ΜΑΤΣΙΚΑ

8. Αναστάσιο ΛΑΣΚΑΡΗ

9. Ευάγγελο ΒΕΝΕΤΗ

10. Παναγιώτη ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗ

11. Ηλία ΣΤΕΦΑΝΗ

12. Γεώργιο ΤΣΕΡΛΕΝΤΑΚΗ (Όριο Ηλικίας)

13. Ιωάννη ΜΟΥΣΟΥΛΗ – Υγειονομικό (Όριο Ηλικίας)

Οι νέοι ταξίαρχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την κρίση των Υποστρατήγων συνεχίστηκαν οι κρίσεις των Ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος, υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Δημητρίου Τσακνάκη και τη συμμετοχή των Αντιστρατήγων του Σώματος, Σπυρίδωνα Παπασπύρου και Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Συμβούλιο:

Έκρινε προακτέους στο βαθμό του Υποστρατήγου, για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού αυτού, τους κατωτέρω δεκαπέντε Ταξιάρχους :

Ιωάννη ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Ιωακείμ ΤΣΟΥΚΝΑΔΗ

Αθηναγόρα ΠΑΖΑΡΛΗ

Παναγιώτη ΑΛΕΙΦΕΡΗ

Βασίλειο ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ

Κωνσταντίνο ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ

Δημήτριο ΖΑΓΚΑ

Βασίλειο ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Γεώργιο ΚΑΡΑΪΤΣΗ

Δημήτριο ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ

Αριστείδη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ

Αθανάσιο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Γεώργιο ΣΟΥΓΛΙΕΡΗ

Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

Πλάτωνα ΖΑΦΕΙΡΗ (Υγειονομικός)

Φώτιο ΝΙΚΗΤΑΚΗ

Κωνσταντίνο ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ

Κωνσταντίνο ΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟ

Δημήτριο ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σταματίνα ΜΙΖΗ

Αντώνιο ΜΠΑΚΑ

Βασίλειο ΜΩΥΣΙΔΗ

Χρήστο ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ

Παναγιώτη ΣΤΑΘΗ

Απόστολο ΑΛΑΜΑΝΑ

Εμμανουήλ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ

Γεώργιο ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ

Γεώργιο ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ

Κωνσταντίνο ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Βασίλειο ΓΙΑΡΕΝΤΖΙΔΗ

Νικόλαο ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Νικόλαο ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗ

Γεώργιο ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Αλκιβιάδη ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟ, Ηλία ΜΑΛΕΒΙΤΗ (Υγειονομικός), Αντώνιο ΠΑΠΑΔΟΥΡΑΚΗ (Υγειονομικός), Στέφανο ΚΑΒΒΑΔΙΑ (Οδοντίατρος), Γεώργιο ΒΥΝΑΚΟ (Ψυχολόγος), Πηνελόπη ΜΗΝΙΑΤΗ (Εγκληματολογικών Εργαστηρίων)

Έκρινε διατηρητέους τους κατωτέρω Ταξιάρχους: Έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους είκοσι επτά Ταξιάρχους Γενικών Καθηκόντων και έναν Ειδικών Καθηκόντων – Ιερέα, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του Υποστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων και θα αποστρατευθούν ύστερα από τριάντα ημέρες:

Αλέξανδρο ΔΕΝΕΚΟ, Ηλία ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ, Γεώργιο ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ, Ελευθέριο ΓΥΠΑΡΑΚΗ, Ιωάννη ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ, Χρήστο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟ, Ιωάννα ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, Νικόλαο ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΚΑ, Γεώργιο ΛΕΛΟΒΙΤΗ, Αθανασία ΦΟΥΝΤΑ, Παντελεήμων ΜΟΥΡΤΖΑΝΟ, Νικόλαο ΖΑΡΚΑΔΑ, Ιωάννη ΚΟΚΚΩΝΗ, Δημήτριο ΓΑΛΑΤΟΥΛA, Αλέξανδρο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, Πέτρο ΛΑΤΜΟ, Γεώργιο ΚΑΡΑΝΑΣΙΟ, Εμμανουήλ ΠΕΤΡΑΚΗ, Παναγιώτη ΦΑΡΑΟ, Φανούριο ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ, Σωτήριο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ, Λουκά ΤΟΥΡΠΕΤΑ, Κωνσταντίνο ΣΟΛΔΑΤO, Δημήτριο ΑΓΓΕΛΑΚΗ, Ευθύμιο ΓΙΡΒΑΛΑΚΗ, Θεόφιλο ΝΤΟΓΡΑΜΑΤΖΗ, Αρτέμιο ΚΟΥΤΣΑΥΤΑΚΗ, Σταύρο – Νεκτάριο ΚΙΟΥΛΟ (Ιερέας), Οι κρίσεις θα συνεχιστούν με την κρίση των Αστυνομικών Διευθυντών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Με χθεσινή απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.A.), μετά από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, επελέγη ως νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.

Το ΚΥ.Σ.Ε.Α. απένειμε στον κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο το βαθμό του Στρατηγού της ΕΛ.ΑΣ. και τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού του Σώματος. Απένειμε επίσης στον κ. Αδαμάντιο Σταματάκη τον τίτλο του επίτιμου Υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του στον απερχόμενο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Στρατηγό ε.α. Ν. Παπαγιαννόπουλο, καθώς και στον απερχόμενο Υπαρχηγό, Αντιστράτηγο ε.α. Α. Σταματάκη, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν στην Ελληνική Δημοκρατία σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, όπως και για το εξαίρετο ήθος τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο κ. Δένδιας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Δ. Τσακνάκη στην υψηλή θέση ευθύνης που αναλαμβάνει στο Σώμα και στην εφαρμογή του νέου οργανογράμματος για μία σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη.

Διαβάστε επίσης:

Νέος αρχηγός της αστυνομίας ο Δημήτριος Τσακνάκης