ΕΛΛΑΔΑ

Χρηματοδότηση μεταπτυχιακών για έρευνες πετρελαίου

Χρηματοδότηση μεταπτυχιακών για έρευνες πετρελαίου

Τη χρηματοδότηση με 45.000 ευρώ του υπό ίδρυση Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» καθώς και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη «Μηχανική Πετρελαίου» ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως επισπεύδον, κατέθεσε πρόταση για την ίδρυση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, με συμμετοχή των Τμημάτων Γεωλογίας, της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικονομικών Επιστημών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και οποιουδήποτε άλλου Τμήματος αποφασίσει να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 30.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα, στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αξιολόγησης επιπτώσεων και διαχείρισης ρίσκου.

Χρηματοδότηση 15.000 ευρώ θα λάβει επίσης το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη «Μηχανική Πετρελαίου» που θα λειτουργήσει άμεσα στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στόχος -όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ- είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας να εκπαιδεύσουν μια γενιά νέων επιστημόνων, εξειδικευμένων όχι μόνο στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και στα πολύπλοκα θέματα του περιβάλλοντος, των δημοσίων συμβάσεων και των νομικών και οικονομικών τους προεκτάσεων.

Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε: «Η προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας- πέραν των θετικών επιπτώσεων στην εθνική οικονομία- ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, την τεχνογνωσία της, τη διεθνή διπλωματία της. Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικών, καθώς και ελληνικών εταιρειών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και εθνική στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για τη χρηματοδότηση δύο εξειδικευμένων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, τα οποία πιστεύω ότι και μεγάλη ανταπόκριση θα βρουν και προοπτικές θα ανοίξουν για τους νέους επιστήμονες του τόπου μας και θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φέρνοντας ανάπτυξη και δίνοντας στην Ελλάδα τα απαραίτητα εφόδια να ξεπεράσει οριστικά την κρίση».

Διαβάστε επίσης:

Προχωρούν οι διαδικασίες για έρευνες υδρογονανθράκων στη δυτική Ελλάδα

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr