ΕΛΛΑΔΑ

Η ανεργία «τρώει» την Ευρώπη

Η ανεργία «τρώει» την Ευρώπη

Οι μισές χώρες ευημερούν και οι άλλες μαραζώνουν

Μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων αποτυπώνουν οι τεράστιες οικονομικές διαφορές ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Από τη μια οι χώρες του Βορρά που ευημερούν και από την άλλη οι χώρες του Νότου που μαστίζονται από τα μέτρα λιτότητας και πληρώνουμε το τίμημα της υψηλής ανεργίας.

Η Ισπανία και η Ελλάδα κατέχουν το θλιβερό προνόμιο να βρίσκονται στη κορυφή της λίστας με τις περιφέρειες που παρουσιάζουν την υψηλότερη ανεργία σε ολόκληρη την ΕΕ.

xartis 2

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η ανεργία στους νέους έχει σπάσει όλα τα όρια αφού σε περιφέρειες της Ισπανίας φτάνει σε ασύλληπτα ποσοστά αγγίζοντας το 72,7% ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 70,6%.

Η κατακόρυφη βουτιά στον τομέα της παραγωγικότητας αποδίδεται στα απάνθρωπα μέτρα λιτότητας που «πνίγουν» τον Νότο.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, καταγράφονται σε πέντε περιφέρειες της Ισπανίας. Συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία με 36,3%, τη Θεούτα με 35,6%, τη Μελίγια με 34,4%, τις Κανάριους Νήσους με 34,1% και την Εστρεμαδούρα 33,7%. Στην έκτη θέση ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 31,8% και στην όγδοη η Κεντρική Μακεδονία με 30%.

grafimata

Ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τη θέση της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη στη DW, δήλωσε ότι "θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης γιατί δεν αντέχω να βλέπω την Ευρώπη να χωρίζεται σε δύο κατηγορίες".

Την ίδια στιγμή, που χώρες όπως Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία μαραζώνουν οικονομικά, στη Γερμανία της Μέρκελ αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 240.000 νέες θέσεις εργασίας.

Κάμψη της ανεργίας για πρώτη φορά από το 2008 προβλέπει το ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε χθες εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 26 από 27,3% που εβρίσκετο τον προηγούμενο χρόνο.

grafima

Διαβάστε επίσης

Στην κορυφή της ανεργίας η Ελλάδα

Η ανεργία στους νέους άγγιξε το 56,8% τον Ιανουάριο

ΙΟΒΕ: Η ανεργία θα σημειώσει μικρή πτώση

Η ανεργία στους νέους άγγιξε το 56,8% τον Ιανουάριο