ΕΛΛΑΔΑ

Μπάζει…νερά το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας!

Μπάζει…νερά το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας!

Σε θλιβερή κατάσταση βρίσκεται, εδώ και λίγο καιρό, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, με τα κατασκευαστικά προβλήματα να παραμένουν έντονα και το ίδιο το κτίριο να δείχνει, πλέον, την ηλικία του (με την παλιά πτέρυγά του να έχει κατασκευαστεί στην δεκαετία του 60).

Τα προβλήματα αυτά, ωστόσο, δεν φαίνεται να εντοπίζονται μόνο στην παλιά αλλά και στην νέα πτέρυγα, η οποία αποπερατώθηκε το 2010!

Αυτό καταγγέλλει, σε σχετική του ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝ.ΕΛ. και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μάλιστα ζητά να διωχθεί ποινικά ο εργολάβος που έκτισε την καινούρια πτέρυγα!

Όπως αποκαλύπτει στην ερώτησή του, κάθε φορά που βρέχει στο ένωμα του καινούργιου κτηρίου με το παλιό, τα νερά μπαίνουν ακόμη και στις... προθήκες με τα ανεκτίμητα εκθέματα που ξεκινούν από την Παλαιολιθική εποχή, περνούν από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταλήγουν στα μεταχριστιανικά. Μάλιστα, σε δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καβάλας ο κ. Κουίκ χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα εναντίον όσων εργολάβων έχουν καθυστερήσει τα έργα που ανέλαβαν ή τα ολοκλήρωσαν με κακοτεχίες: «Να εύχονται οι ασυνείδητοι και ασυνεπείς εργολάβοι, να μην εκλεγώ Περιφερειάρχης της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Θα τους κυνηγήσω για κάθε καθυστέρηση και για κάθε κακοτεχνία που επιβαρύνει την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Μαζί μου θα τελειώσουν αυτά τα πανάκριβα... «καλαμπούρια»»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ»

Κύριε Υπουργέ,
Πρόσφατα επισκέφτηκα το εκπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας. Για την ιστορία (και έχει σημασία), η μέρα ήταν βροχερή.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η οποία ομολογώ ήταν πολύ εύκολη για τον επισκέπτη, λόγω πινακίδων σε κάθε προθήκη, διαπίστωσα ότι μία από τις προθήκες ήταν άδεια από εκθέματα.
Όταν ρώτησα το γιατί, πληροφορήθηκα ότι κάθε φορά που βρέχει, αυτή η προθήκη γεμίζει νερά, όπως νερά πέφτουν και σε άλλα σημεία της έκθεσης, ακριβώς στο σημείο που ενώνεται το παλιό κτήριο με το καινούργιο!
Σας ερωτώ κ. υπουργέ:
Έχει αναφερθεί στο Υπουργείο σας ότι το Μουσείο μπάζει νερά κάθε φορά που βρέχει;
Έχει αναφερθεί στο Υπουργείο σας ότι ένας ασυνείδητος κατασκευαστής δεν ένωσε καλά το παλιό κτήριο με το καινούργιο, που ανέλαβε ως εργολαβία;
Εάν το Υπουργείο σας έχει ενημερωθεί, όπερ και το πιθανότερο, έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον του συγκεκριμένου κατασκευαστή;
Μπορείτε να με διαβεβαιώσετε ότι εάν δεν έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον του εργολάβου, θα ασκηθούν από εσάς οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις;
Σκοπεύετε να απαιτήσετε από τον εργολάβο να επιδιορθώσει τη ζημιά, πληρώνοντας ο ίδιος και μόνον αυτός, τα προβλεπόμενα έξοδα;
Σκοπεύετε να ζητήσετε τα ονόματα εκείνων των υπαλλήλων του Υπουργείου σας, που παρέλαβαν το έργο και οι οποίοι έχουν συνευθύνη μιας τόσο σοβαρής κακοτεχνίας; Είστε διατεθειμένος, ως οφείλετε, να ασκήσετε εναντίον τους τις προβλεπόμενες διώξεις με βάση τα προβλεπόμενα για την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού δημοσίου;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

«Το πρόβλημα εμφανίστηκε τον χειμώνα - Να πέσει το βάρος στην βελτίωση των υποδομών»

Το KavalaPress επικοινώνησε με την αρχαιολόγο της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας Δήμητρα Μαλαμίδου (καθώς η προϊσταμένη Μαρία Νικολαΐδου-Πατέρα απουσίαζε σε άδεια), η οποία και ανέφερε ότι «όντως υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την εισροή όμβριων υδάτων, ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μονώσεις. Οι πρώτες εισροές υδάτων παρατηρήθηκαν στην διάρκεια του φετινού χειμώνα, και η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον στην νέα πτέρυγα -η οποία κατασκευάστηκε στην δεκαετία του 90 αλλά άνοιξε για το κοινό το 2010, λόγω έλλειψης πόρων- δεν είχαμε γίνει ξανά μάρτυρες αντίστοιχων εικόνων. Ωστόσο στην παλαιά πτέρυγα είχε παρατηρηθεί και παλιότερα το φαινόμενο της εισροής υδάτων.

Το ζήτημα της μονώσεως δεν είναι το μοναδικό. Δυστυχώς το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας έχει αρχίσει εδώ και καιρό "να δείχνει τα χρόνια του', καθώς η παλιά του πτέρυγα οικοδομήθηκε στην δεκαετία του 60. Σκοπός, όμως, είναι να αξιοποιηθεί σωστά το Μουσείο και να βελτιωθούν οι υποδομές του -αν θέλουμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί το κτίριο στην νέα προγραμματική περίοδο. Αν αυτή η ένταξη ολοκληρωθεί θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σειρά εργασιών για την επιδιόρθωση των ζημιών και την ενεργειακή αποκατάσταση του κτιρίου.»

Σχόλιο γράφοντος: Και όλα αυτά την ώρα που όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες προσπαθούν με κάθε τρόπο να θέσουν ως πρώτη τους προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση παραθεριστών, τονίζοντας μάλιστα την ιδιαίτερη τουριστική αξία της Καβάλας αλλά και της Θάσου. Τώρα το κατά πόσο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο την ώρα που όχι μόνο βασικές τουριστικές υποδομές όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση αλλά και οι αρχαιολογικοί μας χώροι (στην Καβάλα αλλά και σε ολόκληρη την περιφέρεια ΑΜΘ) δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που θα λειτουργούν φέτος ως τις 8 το βράδυ, λόγω μη πρόσληψης επιπλέον εποχιακού προσωπικού...
Ακούει κανείς;

kavalapress

(φωτογραφία: kavalagreece.gr)

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη στην Κοζάνη