ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Τρεις συγκεντρώσεις σήμερα για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη: Τρεις συγκεντρώσεις σήμερα για την Πρωτομαγιά

Με τρεις συγκεντρώσεις τιμάται και φέτος στη Θεσσαλονίκη η Εργατική Πρωτομαγιά.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο και καλεί όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στις 10.30 στην πλατεία Αριστοτέλους (παραλία).

«Με ενότητα και αγώνα προωθούμε τα αιτήματα μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ, όπου προβάλλεται το σύνθημα «Ποτέ πια άνεργη Πρωτομαγιά».

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι η 1η Μάη μας καλεί «να προωθήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την ενότητα της τάξης μας, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση. Να δημιουργήσουμε τους όρους για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης».

Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι «για να βγει αλώβητος και νικητής ο λαός, απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Χρειάζεται να δυναμώσει ο συντονισμός του αγώνα, να αναπτυχθεί ένα ορμητικό αγωνιστικό ποτάμι αντίστασης για να αναχαιτίσει την κυβερνητική επίθεση, να γκρεμίσει μνημόνια και αφεντικά».

Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στη Θεσσαλoνίκη για την ανατροπή» καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στην πορεία της Πρωτομαγιάς.

«Όλες και όλοι στην Καμάρα στις 9.30 π.μ. και στην κοινή διαδήλωση με όλους τους εργαζόμενους για να δώσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στο σφαγείο των μνημονίων και την καπιταλιστική βαρβαρότητα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς δεν αποτελεί μόνο μια επέτειο μνήμης για το εργατικό κίνημα. Φέτος, η εργατική τάξη στην Ελλάδα, μερικές μόνο μέρες πριν από τις εκλογές, θα διαδηλώσει για να διατρανώσει την απόφασή της να συνεχίσει την μάχη ενάντια στα Μνημόνια και τους πολιτικούς τους εκφραστές, μέχρι να απαλλαγούμε απ' όλους αυτούς που μας οδηγούν στην φτώχεια και την ανεργία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ

Σε ανακοίνωσή της για την επέτειο η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αναφέρει τα εξής:

«Μήνυμα αντίστασης στέλνουν οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά σε όσους επιχειρούν να εξαντλήσουν τα όρια της εξουσίας τους για να εξαφανίσουν εργασιακά δικαιώματα.

»Οι δημοσιογράφοι, ως αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα και με αίσθημα ευθύνης έναντι όλων των πρωτοπόρων που έδωσαν σκληρές μάχες και θυσιάστηκαν για τα εργασιακά δικαιώματα, έχουν υποχρέωση να μεταφέρουν και να ενισχύσουν τη φωνή κάθε εργαζομένου με αφορμή την Πρωτομαγιά.

»Βρίσκονται άλλωστε οι ίδιοι μεταξύ των πιο σκληρά πληττόμενων από την κρίση και την πολιτική της αντιμετώπισής της: όχι μόνο επειδή έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχουν απορρυθμιστεί πλήρως οι εργασιακές σχέσεις, αλλά και επειδή εξαιτίας της κρίσης και της διαχείρισής της απειλείται ολοένα περισσότερο η αξιοπιστία της ενημέρωσης που υπηρετούν.

»Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους δημοσιογράφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές εκδηλώσεις, τιμώντας την Πρωτομαγιά, και να συνεχίσουν να υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα τη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, την ποιοτική ενημέρωση, τα εργασιακά δικαιώματα».

Διαβάστε επίσης: Πρωτομαγιά 2014: Γιατί φτιάχνουμε στεφάνια σήμερα;