ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι σε παιδότοπους και παιδικές χαρές

Σαρωτικοί έλεγχοι σε παιδότοπους και παιδικές χαρές

Από «κόσκινο» τα δικαιολογητικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έκδοση των αδειών

Μερικές μόλις ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του Ελληνικού, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε ένα 13χρονο αγοράκι, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ειδικότερα, με κατεπείγον έγγραφο που απέστειλε προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητά να γίνει επανέλεγχος στα δικαιολογητικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν οι άδειες. Παράλληλα, οι Δήμοι καλούνται να κάνουν αυτοψία στους χώρους προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, το υπουργείο ζητά να καταγραφεί το σύνολο των παιδότοπων που λειτουργούν εντός κάθε δήμου και να ελεγχθεί αν λειτουργούν με την απαιτούμενη άδεια, αν τηρείται ο φάκελος του κατασκευαστή, ο φάκελος συντήρησης και το βιβλίο συμβάντων, καθώς και αν έχουν αναρτηθεί στον χώρο του παιδότοπου ευδιάκριτες και ευανάγνωστες πινακίδες πληροφοριακού περιεχομένου.

Σημειώνεται ότι η πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών πραγματοποιείται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νομό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συγκροτεί περισσότερες από μία επιτροπές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Όταν οι παιδικές χαρές σκορπούν... τρόμο!

Θρήνος στην κηδεία του 13χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ

Τι κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες για την τραγωδία στο λούνα παρκ

«Ανύπαρκτοι» οι έλεγχοι σε παιδότοπους και λούνα παρκ