ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Διάλεξη για το ηλιακό σύστημα και βραδινή ουράνια βόλτα

Θεσσαλονίκη: Διάλεξη για το ηλιακό σύστημα και βραδινή ουράνια βόλτα

«Δυναμική των Μικρών Σωμάτων και Εξελικτική Πορεία του Ηλιακού Συστήματος» είναι ο τίτλος της Διάλεξης που θα δώσει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Κλεομένης Τσιγάνης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Αστρονομίας του Α.Π.Θ. και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 και ώρες 20.00 με 21.00, στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου.

Αμέσως μετά, και ώρες 21.00 με 23.00, θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουράνιων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του Εργαστηρίου Αστρονομίας και ενημέρωση για τα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Φυσικής.

Περίληψη διάλεξης:

Το Ηλιακό σύστημα, εκτός από τους μεγάλους πλανήτες, περιέχει εκατομμύρια "μικρούς πλανήτες" - αστεροειδείς και κομήτες - συγκεντρωμένους, κατά κύριο λόγο, σε δύο δισκοειδείς δομές ("ζώνες"). Η δυναμική τους συμπεριφορά δεν είναι απολύτως προβλέψιμη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς οι παρελκτικές δυνάμεις των πλανητών τους εξαναγκάζουν σε χαοτική κίνηση.

Στην ομιλία θα παρουσιαστεί πως αυτό το φαινόμενο οδηγεί στην ύπαρξη των επικίνδυνων Παραγήινων Αστεροδειδών (ΝΕΑs). Επιπλέον, θα αναδειχθεί ότι η παρατηρούμενη κατανομή τροχιών των μικρών σωμάτων δε συμφωνεί με την υπόθεση ενός αιώνια στατικού πλανητικού συστήματος αλλά, αντίθετα, μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τη βίαιη εξελικτική πορεία του συστήματος, από τη γένεσή του μέχρι την εποχή μας.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Seleo

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Απόβαση 43 Τούρκων με 29 Harley Davidson