ΕΛΛΑΔΑ

Τι φέρνει στο προσκήνιο τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»

Τι φέρνει στο προσκήνιο τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»

Υπό την κωδική ονομασία «Σχέδιο Φοίνικας», η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» προσπάθησε να εμπλακεί εκ νέου σε τρομοκρατικές ενέργειες και να επανέλθει στο προσκήνιο.

Το «Σχέδιο Φοίνικας» δεν είναι μια θεωρητική κατασκευή, καθώς ήδη μετρά 11 «πράξεις» με πιο πρόσφατη τον εμπρησμό δύο κρατικών αυτοκινήτων στο Βερολίνο την 8η Απριλίου. Κι όλα αυτά ύστερα από δύο χρόνια «σιωπής» της οργάνωσης.

Όπως η εφημερίδα «Καθημερινή» σε σχετικό ρεπορτάζ, αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις αναδύονται και αναβιώνουν το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Η δίκη για την υπόθεση έχει οριστεί για την 4η Ιουνίου στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με κατηγορούμενους τα δέκα έγκλειστα μέλη της «ΣΠΦ», τον 31χρονο Ανδρέα Τσαβδαρίδη και τον συνομήλικό του Σπύρο Μάνδυλα.

Οι δύο τελευταίοι συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2013 στο πλαίσιο έρευνας της Αντιτρομοκρατικής για την απόπειρα αποστολής δέματος - βόμβας στον τέως διοικητή της υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο την 1η Ιουλίου. Και οι δύο κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για ένταξη στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ο μεν Τσαβδαρίδης είχε, στην απολογία του, αρνηθεί τις κατηγορίες. Ωστόσο την 4η Σεπτεμβρίου με επιστολή του στο Διαδίκτυο είχε αναλάβει την ευθύνη για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του κ. Χωριανόπουλου, δηλώνοντας μέλος της «Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας - FAI».

Ο Μάνδυλας αντίθετα, που φέρεται να ήταν δραστήριο μέλος στο αναρχικό στέκι της Θεσσαλονίκης «Ναδίρ», δήλωσε άσχετος με την υπόθεση και υποστήριξε ότι ενοχοποιήθηκε λόγω των πολιτικών του θέσεων και της δράσης του. Για να ενισχύσει μάλιστα τον ισχυρισμό του, ο Μάνδυλας επικαλέστηκε ότι την ημέρα που ταχυδρομήθηκε ο φάκελος (1η Ιουλίου 2013) βρισκόταν στην Αθήνα, προκειμένου να επισκεφθεί στον Κορυδαλλό το έγκλειστο μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», Χρήστο Τσάκαλο.

Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2012 έως την 1η Ιουλίου 2013 ο Μάνδυλας είχε επισκεφθεί συνολικά πέντε φορές τον Χρ. Τσάκαλο στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται.

Το Συμβούλιο Εφετών αναφέρει στο παραπεμπτικό βούλευμα ότι ο Μάνδυλας «αποτελούσε έναν εκ των συνδέσμων μεταξύ των φυλακισμένων και εκτός φυλακής μελών της εν λόγω τρομοκρατικής οργάνωσης» (σ.σ. της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς»).

Η πρώτη πράξη του «Σχεδίου Φοίνικας» διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της 7ης Ιουνίου με την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της τότε διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού κ. Μαρίας Στέφη. Η εκρηκτική ύλη ήταν τοποθετημένη σε πλαστικό, διάφανο τάπερ στον έμπροσθεν δεξιό τροχό του αυτοκινήτου και από την έκρηξη (είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ειδησεογραφικά μέσα) είχε τραυματιστεί γυναίκα - ένοικος διαμερίσματος σε κοντινή απόσταση από το σημείο της έκρηξης.

Το κείμενο ανάληψης ευθύνης είχε δημοσιευθεί την 9η Ιουνίου. Σηματοδοτούσε την επάνοδο της «Συνωμοσίας» στη δράση και προανήγγειλε την επανεμφάνιση της «Σέχτας Επαναστατών».

Η δεύτερη βομβιστική ενέργεια του «σχεδίου» σημειώθηκε στις 9.30 μ.μ. της 12ης Ιουνίου στο αυτοκίνητο του σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου Αργύρη Γκέλμπουρα. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η σύζυγος του 48χρονου σωφρονιστικού είχε αντιληφθεί τις κινήσεις δύο εκ των δραστών σε αλάνα που απείχε 70 μέτρα από την είσοδο του σπιτιού τους.

Προκύπτει επίσης ότι δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη ο κ. Γκέλμπουρας είχε βγει στον δρόμο με το υπηρεσιακό του πιστόλι, πυροβολώντας δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Σημειώνεται ότι ο 48χρονος είχε επιβάλει πειθαρχική ποινή 20 ημέρες απομόνωση σε τρία κατηγορούμενα μέλη της «Συνωμοσίας» κατά την παραμονή τους στις φυλακές Ναυπλίου.

Η τελευταία, εν Ελλάδι, πράξη του «σχεδίου» αφορούσε την αποστολή δέματος - βόμβας στον κ. Δ. Χωριανόπουλο. Ο παγιδευμένος φάκελος είχε από «σφάλμα» εκραγεί στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι, δίχως να προκαλέσει τραυματισμό. Σύμφωνα με το βούλευμα, το δέμα ταχυδρόμησε ο Τσαβδαρίδης την 1η Ιουλίου από κατάστημα στη Νέα Κερασιά Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος φέρεται να συνέταξε το κείμενο της προκήρυξης καθ' υπαγόρευση του Μάνδυλα κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο σε ερημική τοποθεσία έξω από το χωριό Αγ. Βασίλειος. Τέλος, αφήνεται να εννοηθεί ότι το δέμα - βόμβα κατασκευάστηκε το διάστημα 26 Ιουνίου - 1 Ιουλίου μέσα στο αναρχικό στέκι «Ναδίρ».

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη Ρωμανού: Είμαι πίσω από την επίθεση στο σπίτι Παπαντωνίου

Πυρήνες της Φωτιάς: Προκήρυξη για τη βόμβα στο Α.Τ. Ιτέας

K. Σακκάς στην Αντιτρομοκρατική: «Εγώ στον Κορυδαλλό δεν ξαναπάω»