ΕΛΛΑΔΑ

Θεσ/νικη: Προσπαθούν να απαγορεύσουν το δημοψήφισμα για το νερό

Θεσ/νικη: Προσπαθούν να απαγορεύσουν το δημοψήφισμα για το νερό

Με σύλληψη απειλούνται όσοι στήσουν κάλπες ή αξιοποιήσουν εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έγγραφο του Εισαγγελέα.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγο μετά το «φρένο» που έβαλε το υπουργείο Εσωτερικών στη διεξαγωγή του αυριανού δημοψηφίσματος με εγκύκλιο του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη, κινημάτων, φορέων και δημάρχων της περιοχής αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα και οι κάλπες θα στηθούν έξω από τα σχολεία που θα λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα.

Ωστόσο, με έγγραφό του ο Εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να μεριμνήσει έτσι ώστε δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να προχωρούν σε σύλληψη όσων στήσουν κάλπες ή αξιοποιήσουν εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Όπως αναφέρει στην παραγγελία του, «βάσει του π.δ. 26/2012, πρόκειται για αυτόφωρο αδίκημα και σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα αστυνομικά όργανα θα πρέπει να σχηματίζεται άμεσα δικογραφία και να διαβιβάζεται στην εισαγγελία».

Ο υπουργός Εσωτερικών στην εγκύκλιο που απέστειλε στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαϊου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε κάποιους δήμους της χώρα κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίζουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».

«Παρακαλείστε να μεριμνήσετε για την ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής όσο και των εφόρων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής προκειμένου να διεξαχθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας», καταλήγει το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει το alterthess.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής καλεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), μετά από αποφάσεις των 11 δημοτικών συμβουλίων των δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, και γίνεται με την εποπτεία της καμπάνιας «SOSτε το νερό».

Επίσης, το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο, εκπρόσωποι του οποίου θα βρίσκονται στην κεντρική εφορευτική επιτροπή που θα λειτουργεί σε κάθε δήμο.

Τη διαδικασία θα παρακολουθούν και Ευρωπαίοι παρατηρητές, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή εθελοντών.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Αύριο το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση ή μη του νερού