ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δυναμώνει το αεροπορικό τοπίο

Θεσσαλονίκη: Δυναμώνει το αεροπορικό τοπίο

Νέοι προορισμοί προστίθενται στο θερινό πτητικό πρόγραμμα του αεροδρομίου «Μακεδονία» ενισχύοντας τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό τουρισμό.


Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και την Κρήτη έχει στόχο αφενός την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, αφετέρου τη μεταφορά της τοπικής κουλτούρας στους παραπάνω προορισμούς.
Ακρως ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο εμπορικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρίας Sky Express, Γιάννης Λιδάκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της εταιρίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης.

Η Sky Express, η οποία πραγματοποιεί 20 πτήσεις την εβδομάδα από/προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», θα συνδέει από 1 Ιουνίου τη Θεσσαλονίκη με τη Σκιάθο, τρεις φορές την εβδομάδα (Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή). Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με αεροσκάφος τύπου Jet Stream 41, 30 θέσεων, και αρχικά είναι προγραμματισμένες έως τις 5 Σεπτεμβρίου. H Sky Express συνδέει ήδη απευθείας τη Θεσσαλονίκη με Σκύρο και Λήμνο και από κει με τα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο Ικαρία).

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Sky Express, τόσο ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, όσο και ο κ. Λιδάκης, αναφέρθηκαν στην προβολή της πόλης σε όλους τους προορισμούς της κρητικής εταιρίας. Οπως είπαν, τα αεροσκάφη της Sky Express θα μεταφέρουν την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, «Πολλές ιστορίες – Μια καρδιά», την τοπική της γαστρονομία (σ.σ. εξετάζεται να σερβίρουν στις πτήσεις τοπικές γεύσεις), θα ενισχύσουν το Thessaloniki 2014 - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, ενώ παράλληλα με την ένταξη της εταιρίας στο φορέα Thessaloniki Convention Bureau στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων συνεδρίων.

Δεύτερη πτήση για Κωνσταντινούπολη

Μπορεί η τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στην Τουρκία να ανέβαλε τη συνέντευξη Τύπου της Turkish Airlines, που ήταν προγραμματισμένη να δοθεί την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο η δεύτερη ημερήσια πτήση από Θεσσαλονίκη προς Κωνσταντινούπολη είναι γεγονός. Από τις 5 Ιουνίου, θα πραγματοποιούνται δυο δρομολόγια, ένα το πρωί στις 09.40, και ένα το βράδυ στις 20.50.

Να σημειωθεί, ότι για την έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για τη δεύτερη ημερήσια πτήση, προϋπόθεση ήταν να μειωθούν οι αντίστοιχες πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας από/προς Αθήνα, από 25 την εβδομάδα σε 21.

Αύξηση στην Aegean

Σε ό,τι αφορά τις νέες πτήσεις της Aegean από Θεσσαλονίκη, η εταιρία βάζει στο πρόγραμμά της από 3 Ιουνίου Κολονία, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Παράλληλα, προσθέτει δεύτερη ημερήσια πτήση προς Φρανκφούρτη, στις 5.20 το πρωί. Επιπρόσθετα, από τέλη Ιουνίου ξεκινάει τις εποχικές συνδέσεις και με τα ελληνικά νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη, Κως), ενώ από 2 Ιουλίου θα υπάρχει απευθείας ανταπόκριση και με την Κεφαλονιά. Επίσης από Αθήνα προσθέτει 14 προορισμούς εξωτερικού.

Στο τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2014, η Aegean ανακοίνωσε αύξηση 16%, μεταφέροντας 2.379.000 επιβάτες, 330.000 περισσότερους σε σχέση με το άθροισμα των επιβατών των δύο εταιριών (Aegean και Olympic) κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Για την τρέχουσα χρονιά, η εταιρία θα διαθέσει συνολικά 13.000.000 θέσεις στις πτήσεις της προς 87 προορισμούς εξωτερικού σε 32 χώρες και 33 προορισμούς εσωτερικού από 8 ελληνικές βάσεις.

Ελληνική ιστοσελίδα και νέοι προορισμοί

Από την πλευρά της, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία Ryanair, ήδη από 1η Απριλίου, έχει δημιουργήσει βάση στο «Μακεδονία», ενώ παράλληλα πρόσθεσε νέους προορισμούς στο πτητικό της πρόγραμμα. Είναι η Αθήνα με πέντε πτήσεις την ημέρα (σ.σ. με την έναρξη του χειμερινού πτητικού προγράμματος θα αυξηθούν σε 6), η Πίζα και η Βαρσοβία. Συνολικά την καλοκαιρινή περίοδο πετάει σε 16 προορισμούς από Θεσσαλονίκη ενώ το χειμώνα θα πετάει σε 10, προσθέτοντας νέο προορισμό, το Παρίσι Beauvais. Το δρομολόγιο θα ξεκινήσει στις 26 Οκτωβρίου και θα εκτελείται τρεις φορές την εβδομάδα. Στόχος της εταιρίας είναι, για το 2014 να μεταφέρει από/προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» 1,5 εκατ. επιβάτες.
Στις νέες ανακοινώσεις της Ryanair έρχεται να προστεθεί και η νέα ελληνική ιστοσελίδα, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εφαρμογή «εύρεση εισιτηρίων» στην οποία οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τις χαμηλότερες τιμές ανά ναύλο, διαδρομή και περίοδο ταξιδιού.
Ερχονται νέες εταιρίες και περισσότερα δρομολόγια

Η Τransavia – θυγατρική του Ομίλου Air France –KLM- συνδέει ήδη τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο) – και στη συνέχεια πέντε- τη Θεσσαλονίκη με το Αμστερνταμ, ενώ για τη φετινή τουριστική σεζόν, νέους προορισμούς έβαλαν στο πτητικό τους πρόγραμμα η Easyjet για Ρώμη, η Alitalia για Μιλάνο-Λινάτε, η Germanwings για Ντίσελντορφ και Αμβούργο, η Ellinair για Ρωσία και Ουκρανία.

Ακόμη επανέρχεται η Swiss με πτήση για Ζυρίχη, από 3 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου, τέσσερις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή), η British Airways συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Λονδίνο, η Austrian με Βιέννη, σύνδεση υπάρχει και με το Βουκουρέστι με την TAROM, η Cyprus Airways πετάει για Λάρνακα καθημερινά, η airberlin σε πέντε γερμανικές πόλεις (Ντίσελντορφ, Βερολίνο, Μόναχο, Αμβούργο, Στουτγάρδη), η Wizzair για Βουδαπέστη, η SAS για Στοκχόλμη, η Air Serbia για Βελιγράδι.

Επίσης, η UTair πετάει κάθε Τετάρτη και Κυριακή (σ.σ. από 6 Ιουνίου προστίθεται και η Παρασκευή) για Μόσχα (Vnukovo) και από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο όπου διατηρεί ως κεντρικό κόμβο της εκτελεί περισσότερες από 100 καθημερινές πτήσεις. Η δε «Astra Airlines» συνδέει τη Θεσσαλονίκη με Χίο, Σάμο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη και πόλεις της Ρωσίας.

Εμφάνιση στις πίστες του «Μακεδονία» θα κάνει και η σλοβένικη ADRIA, από 10 Ιουνίου ώς 19 Σεπτεμβρίου, κάθε Τρίτη, με σύνδεση Θεσσαλονίκη – Λουμπλιάνα.

Επιβατική κίνηση

Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση του πρώτου τετραμήνου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 23,65% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (319.020 επιβάτες έναντι 257.99%). Η κίνηση στους αναχωρούντες στο πρώτο τετράμηνο του 2014 ήταν στο +21% με 305.657 αναχωρήσεις έναντι 251.821 πέρυσι.

agelioforos.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν λόγω εργασιών μετρό