ΕΛΛΑΔΑ

Πιερία: Γιορτή για τα αδέσποτα σε έναν υγρότοπο... παράδεισο!

Πιερία: Γιορτή για τα αδέσποτα σε έναν υγρότοπο... παράδεισο!

Την ομορφιά ενός θαλασσαετού με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 2,5 μέτρα αλλά και εκατοντάδες άλλα πουλιά που "σπάνε" με τις φωνές τους την ηρεμία ενός εκπληκτικού φυσικού τοπίου, μπορούν να θαυμάσουν οι Θεσσαλονικείς στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στη Μεθώνη Πιερίας.

Εκεί βρίσκεται και η "βάση", στην περιοχή του Αλιάκμονα, του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, που είναι ένα πέτρινο τριώροφο κτίριο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει παρατηρητήριο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει προς το Δέλτα του Αλιάκμονα και τον Θερμαϊκό κόλπο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια και κιάλια.

Ευκαιρία για επίσκεψη στην περιοχή αποτελεί η 2η Οικογιορτή Νέας Αγαθούπολης, που διοργανώνεται σήμερα Κυριακή 1 Ιουνίου.

Από τις 10 το πρωί ως τις 2:30 μετά το μεσημέρι, οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν προϊόντα 20 βιοκαλλιεργητών και συνεταιρισμών τοπικών προϊόντων από την περιοχή της Πιερίας, αλλά και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας.

Παράλληλα, θα κάνουν birdwatching (ορνιθοπαρατήρηση) από το παρατηρητήριο, ενώ τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια. Στη διάθεση των επισκεπτών θα είναι και τα ποδήλατα του παρατηρητηρίου για μία βόλτα στον ποδηλατόδρομο.

Επίσης, οι φωτογράφοι της Εφορίας Φωτογραφίας Ίριδα, της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, θα παρουσιάσουν σε υπαίθρια έκθεση μέρος της δουλειάς τους με εικόνες από το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα και κυρίως από τους υγροτόπους της Πιερίας, όπου φωτογραφίζουν συστηματικά εδώ και έναν χρόνο.

Η γιορτή, που είναι αφιερωμένη στα αδέσποτα ζώα, διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα και την οικολογική ομάδα της Πιερίας "Μητέρα Γη".

Παρατηρώντας το πέταγμα των πουλιών

Σε "λίφτινγκ" υποβλήθηκε πρόσφατα το παρατηρητήριο καθώς, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης και από το Πράσινο Ταμείο, μπήκαν νέα κουφώματα, επιδιορθώθηκε η σκεπή του, απέκτησε στέγαστρο στην είσοδο και έγιναν φυτεύσεις στον εξωτερικό χώρο.

Μέσω του Πράσινου Ταμείου, εξοπλίστηκε με νέα έπιπλα και τηλεσκόπιο και τοποθετήθηκε κάδος κομποστοποίησης, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς για την προώθηση της ανακύκλωσης στα σχολεία.

"Στόχος μας είναι να κάνουμε την περιοχή πόλο έλξης τουριστών αλλά και να τη γνωρίσει ακόμη περισσότερος κόσμος που την αγνοεί" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Στέλλα Βαρελτζίδου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η παρουσία ανθρώπων σε προστατευόμενες περιοχές βοηθάει στην αποτελεσματικότερη φύλαξή τους και στην ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση της ισορροπίας του υγροτόπου.

"Θα θέλαμε ακόμη και κτηνοτρόφους με μικρά κοπάδια βουβαλιών να τα φέρνουν για βόσκηση στην περιοχή, πρακτική που βοηθάει στον καθάρισμα των καλαμιών" είπε χαρακτηριστικά η κ. Βαρελτζίδου.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας.

Με συνολική έκταση 388.000 στρέμματα, απλώνεται από το Καλοχώρι ως τις Αλυκές Κίτρους στο νομό Πιερίας, περιλαμβάνοντας από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση και τη μεγάλη εναλλαγή των οικοτόπων, η περιοχή αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.

Διαβάστε επίσης: Χαλκιδική: Το "όχι" του ΣτΕ για τη δημιουργία βουδιστικού ναού