ΕΛΛΑΔΑ

Άνθιμος: Η αργία του Αγ. Πνεύματος είναι για όλους

Άνθιμος: Η αργία του Αγ. Πνεύματος είναι για όλους

Θέση στο ζήτημα που έχει προκύψει στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος παίρνει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κκ. Άνθιμος.


Μιλώντας στο karfitsa.gr εκφράζει την αντίθεσή του στο νόμο που ισχύει από το 2011 αλλά και την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου πως τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά αφού η αργία έχει καταργηθεί από το 2011. Αφήνει δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα την ερχόμενη Κυριακή στο διάγγελμά του.

«Δηλαδή καταργούν τελείως την αργία. Δεν είναι δίκαιο να κάνουμε διαχωρισμό των εργαζομένων. Δηλαδή οι μεν του δημοσίου να πάρουν την άδειά τους και να έχουν το τριήμερο, οι δε του ιδιωτικού τομέα να δουλέψουν γιατί έτσι ορίζει μια απόφαση υπουργού ή Περιφερειάρχη. Πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή σε όλες τις τάξεις των εργαζομένων που κάθε μέρα εργάζονται. Αν πρόκειται για μια ημέρα που είναι ευεργέτημα οφείλουν να την πάρουν» σχολιάζει ο κκ. Άνθιμος.

Ο Παναγιότατος συμπληρώνει πως: «εμάς στην Εκκλησία μας ενδιαφέρει και το ζήτημα της Κυριακής. Είναι μεγάλο λάθος αυτό που γίνεται, δηλαδή να καταργούνται οι αργίες. Είναι ημέρες που ο κόσμος τις χαίρεται και θέλει να εκκλησιαστεί. Είναι ανάγκη να τις χαλάσουμε;» αναρωτιέται. «Δεν συμφωνώ με το να εφαρμόζεται η απόφαση για τους μεν και όχι για τους δε. Είναι λάθος η απόφαση αυτή. Πιστεύω πως υπάρχει μια γραμμή που έρχεται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των καταστημάτων και τις επτά ημέρες. Και προβλέπω ότι δεν μπορούμε να το αποφύγουμε».

«Επειδή τυχαίνει να έχουμε μετάδοση και θα πούμε για διάφορα πράγματα που συμβαίνουν μπορεί να αναφερθώ και στο Κυριακάτικο διάγγελμά μου. Όλες οι θρησκείες έχουν μια ιερότητα της ημέρας και εμείς δεν έχουμε» καταλήγει ο κκ. Άνθιμος.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης υπογραμμίζει πως ο νόμος του 2011 που ορίζει την κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά.

Όσο δε, για τα ημερομίσθια που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επιχειρηματίες στους εργαζόμενους δεν προβλέπεται... μεροκάματο αργίας, αφού όπως λέει ο κ. Χαντζαρίδης «είναι μια κανονική ημέρα».

Διαβάστε επίσης: Ξάνθη: Δήμος απασχολούσε εργαζόμενη χωρίς να την έχει δηλώσει