ΕΛΛΑΔΑ

Κομοτηνή: Εκστρατεία απομάκρυνσης 110 παρατημένων οχημάτων

Κομοτηνή: Εκστρατεία απομάκρυνσης 110 παρατημένων οχημάτων

Εντοπίστηκε σε συνεργείο του Δήμου σε γειτονιά της Κομοτηνής, κοντά στο 3ο δημοτικό σχολείο της πόλης, να απομακρύνεται επί μακρόν εγκαταλειμμένο όχημα χωρίς πινακίδες.

Ο Δήμος δεν επιτρέπει τη δημιουργία εστιών υγιεινής, αισθητικής, κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, γι' αυτό και παρακαλεί τους ιδιοκτήτες ή κατόχους για την άμεση απομάκρυνσή τους, διότι με ειδοποίηση επί του οχήματος και μετά την παρέλευση 20 ημερών θα απομακρύνει και θα αποσύρει αυτά χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Κομοτηνής υπογράφει την ανακοίνωση – προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες ή κατόχους οχημάτων ή αυτών που έχουν τοποθετήσει ή εγκαταλείψει σε κοινόχρηστους χώρους για μακρύ χρονικό διάστημα, άνευ πινακίδων κυκλοφορίας, ότι πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση απομάκρυνση τους από τους παραπάνω χώρους.

Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι ο Δήμος δεν επιτρέπει στο εξής τη δημιουργία προβλημάτων υγιεινής, αισθητικής, κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, γι' αυτό και παρακαλεί τους ιδιοκτήτες ή κατόχους για την άμεση απομάκρυνση τους, διότι με ειδοποίηση επί του οχήματος και μετά την παρέλευση 20 ημερών θα απομακρύνει και αποσύρει αυτά χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση εγκαταλειμμένα οχήματα θεωρούνται τα εξής:

1. Μέσα μεταφοράς και μηχανήματα που δεν έχουν πινακίδες κυκλοφορίας ή τμήματά τους χαρακτηρίζονται ως εγκαταλειμμένα εφόσον: α. Αφήνονται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους, στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 10 ημέρες. β. Αφήνονται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους για χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο από 20 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής. γ. Αφήνονται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του. δ. Αποτελούν γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική Περιουσία, Ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκονται δεν δύναται να ανταποκριθούν στον σκοπό για τον οποίο προορίζονται.

2. Ο εντοπισμός των οχημάτων αυτών γίνεται από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου ή της Κοινότητας, από την οποία επικολλάται σε εμφανές σημείο Του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο. Εάν, μέσα σε 15 ημέρες από την επικόλληση αυτού του ειδικού αυτοκόλλητου, το όχημα δεν αποσυρθεί από τον κάτοχό του, το όχημα αυτό θεωρείται πλέον ως στερεό (δημοτικό) απόβλητο και περιέρχεται στην κυριότητα του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

110 ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Η προσπάθεια απομάκρυνσης των εγκαταλειμμένων οχημάτων εκ μέρους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, ξεκίνησε ήδη από πέρσι, οπότε άρχισαν να αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες τους τα ειδοποιητήρια. Η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος, αφού ο «Χ» εντόπισε αρμόδιο συνεργείο σε γειτονιά της Κομοτηνής κοντά στο 3ο δημοτικό σχολείο της πόλης να απομακρύνει επί μακρόν εγκαταλειμμένο όχημα χωρίς πινακίδες. Το συγκεκριμένο όχημα ήταν παλιό και ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ο ιδιοκτήτης του δεν είχε σκοπό να το θέσει ξανά σε κίνηση, όμως δεν είχε μεριμνήσει παράλληλα για την απομάκρυνσή του από τον δρόμο.

Αυτό έπραξε το συνεργείο του Δήμου και η τακτική αυτή αναμένεται να επεκταθεί για όσα οχήματα οι κάτοχοί τους δεν φροντίσουν για την απομάκρυνση τους. Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιώργος Ζηλούδης «Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια από πέρυσι. Έχουμε στείλει στους περισσότερους ιδιοκτήτες ειδοποιητήρια ότι αν δεν πάρουν τα οχήματά τους θα τα πάρουμε εμείς. Εντοπίζουμε του ιδιοκτήτες και τους δίνουμε προθεσμία 15 με 20 ημέρες». Σε περίπτωση άρνησης εκ μέρους του κατόχου, ο αντιδήμαρχος είναι ξεκάθαρος «παίρνουμε εμείς το αυτοκίνητο». Άλλωστε, όπως λέει «το πεζοδρόμιο και ο δρόμος είναι για όλον τον κόσμο. Θα μου πείτε πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας αλλά και εγώ πληρώνω τέλη κυκλοφορίας και από την ώρα που πληρώνουμε όλοι είναι για όλους. Και το πεζοδρόμιο ή ο δρόμος δεν είναι μόνιμη θέση παρκινγκ, είναι για κάποια ή κάποιες ημέρες». Η εκστρατεία απομάκρυνσης των οχημάτων, διευκρινίζει ο κ. Ζηλούδης, «περιλαμβάνει και όσους έβγαλαν τις πινακίδες και όχι απαραίτητα μόνο τα πολύ παλιά οχήματα». Περίπου 110 αυτοκίνητα στην Κομοτηνή και στο Φανάρι έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες του Δήμου.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας έχει εντάξει στο πρόγραμμά της την απομάκρυνση των παρατημένων οχημάτων, τα οποία συγκεντρώνει σε συγκεκριμένο χώρο. Αναμένει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που το αυτοκίνητο αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του και παράλληλα επιβάλλει το ανάλογο πρόστιμο. Τόσο τα έξοδα της απομάκρυνσης όσο και το πρόστιμο, τα επωμίζεται ο κάτοχος του αυτοκινήτου. Η μοίρα των οχημάτων που δεν αναζητούνται από τους ιδιοκτήτες τους είναι η απόσυρση.

Xronos.gr

Διαβάστε επίσης: Φλώρινα: Σύλληψη αλλοδαπών για παράνομη αλιεία στη λίμνη Χειμαδίτιδα