ΕΛΛΑΔΑ

Στη μάχη με τις φλόγες

Στη μάχη με τις φλόγες

Βρισκόμαστε στην «κάψα» του καλοκαιριού με τα «πείσματα» του καιρού να μας έχουν τρελάνει. Γιατί την μία ημέρα μπορεί να έχουμε καύσωνα και την άλλη ανεμοθύελλα Τότε ξυπνά...ο καλοκαιρινός εφιάλτης των πυρκαγιών. Αραγε ο πυροσβεστικός μας στόλος είναι έτοιμος να νικήσει την μάχη; Το newsbomb.gr επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία που μας έδωσε στοιχεία για την ετοιμότητα της.

Της Ρούλας Κοτσέτα

Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα για την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής που συνεργάζεται με την Πολεμική Αεροπορία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο newsbomb.gr το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, από τα 10 Canadair CL-415, που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια επιχειρήσεων, μόνο τα 5 είναι σήμερα σε ετοιμότητα.

canadair

Ένα Canadair έχει συντριβεί τα τελευταία χρόνια ( το 2007 στην Εύβοια ) και πριν λίγες μέρες άλλο ένα στο Θερμαϊκό προσθαλασσώθηκε με σοβαρή βλάβη.

Επίσης, από τα 30 pezetel τα 18 είναι διαθέσιμα. Επιπλέον άλλα 5 Ιδιόκτητα ελικόπτερα του Π.Σ. μπορούν να συμμετάσχουν στην μάχη της φλόγας...

Η Πυροσβεστική έχει 8.435 άτομα μόνιμο προσωπικό εκ των οποίων οι 225 θα αποφοιτήσουν στις 26 Ιουνίου. Τα 3.912 άτομα είναι πενταετούς υποχρέωσης και 1500 εποχικοί.

Όπως μας λέει ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου κ Νίκος Τσόκας, διαθέσιμα είναι 2.993 οχήματα εκ των οποίων 1633 υδροφόρα, 1.077 βοηθητικά και 283 ειδικά οχήματα.

Ο κ. Τσόγκας μας διευκρινίζει, πως καθημερινά ο αριθμός των διαθέσιμων Canadair αλλάζει. Την σχετική ενημέρωση τους κάνει η Πολεμική Αεροπορία.

Σε ετοιμότητα για την «πύρινη μάχη» είναι ακόμα 110 μοτοσυκλέτες και 10 μισθωμένα ελικόπτερα (3 βαρέως τύπου-7 μεσαίου τύπου)

Το σίγουρο είναι πως ο αριθμός των canadair είναι μικρός...

fotia-ileia-5701

O θλιβερός απολογισμός των πυρκαγιών

Στη χώρα μας έχουμε βιώσει δολοφονικές πυρκαγιές. Mαζί με τους ανθρώπους και τα ζώα εξαφανίστηκαν και ολόκληρα δάση.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν κατά τη δεκαετία του ΄90 που ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων προσέγγισε τα 500.000 στρέμματα, ενώ μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού του 2007 το σύνολο των καμμένων εκτάσεων ξεπέρασε τα 2,5 εκ. στρέμματα.

Συνολικά οι μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2013 έκαναν στάχτη περί τα 70.000 στρέμματα δασικών, αγροτικών και άλλων εκτάσεων.

pirosvestiki

Η Ρόδος είναι η περιοχή της Ελλάδας που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στη χώρα μας με 42.270 στρέμματα να γίνονται “στάχτη”.

Η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά έγινε στις 29 Ιουλίου στην περιοχή Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης και υπολογίζεται ότι έκαψε 18.810 στρέμματα.

Ακολουθεί η μεγάλη πυρκαγιά στη Σέριφο που αποτέφρωσε 13.210 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, ενώ στη Θάσο η πυρκαγιά αποτέφρωσε τελικώς 11.860 στρέμματα δάσους.

Στην πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου 2013 στο Πόρτο Ράφτη κάηκαν τελικώς 4.930 στρέμματα δάσους και σε εκείνη των Κυθήρων, την ίδια μέρα, 3.330 στρέμματα.

Η φωτιά της 7ης Αυγούστου στην Βαρυμπόμπη έκαψε τελικώς 1.820 στρέμματα κυρίως πευκοδάσους, ενώ η φωτιά στην Άνδρο έκαψε 2.150 στρέμματα.

Ας ελπίσουμε πως αυτό το καλοκαίρι δεν θα έχουμε μεγάλες πυρκαγιές. Γι αυτό ας προσέξουμε όλοι...

Διαβάστε επίσης:

«Γερασμένος» ο στόλος των καναντέρ - Ανοχύρωτη η χώρα στις φωτιές