ΕΛΛΑΔΑ

Το έθιμο του κλήδονα γέμισε τον Παντοκράτορα!

Το έθιμο του κλήδονα γέμισε τον Παντοκράτορα!

Πλημμύρισε ο Παντοκράτορας με παιδικές φωνές , παιχνίδι και χορό και πλήθος κόσμου, το βράδυ της Τρίτης, ημέρα του Αη Γιάννη του Ριγανά, θυμίζοντας σε όλους κάτι από τις παλιές καλές εποχές.

Το έθιμο του κλήδονα, που αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παντοκράτορα, κατάφερε να συγκεντρώσει μικρούς και μεγάλους κάθε ηλικίας που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Είναι ένα έθιμο που αναβίωνε σε όλες τις γειτονιές της Πρέβεζας αλλά με το πέρασμα του χρόνου έχασε την αίγλη του, αλλά ο σύλλογος κατάφερε να το αναστήσει και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία όπως αποδείχθηκε.

Μια αξιόλογη προσπάθεια του τοπικού συλλόγου η οποία με την κατάλληλη στήριξη και προσοχή, γιατί όχι, θα μπορέσει να γίνει ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Από τις 20:00 το βράδυ στην πλατεία στον Παντοκράτορα, άρχισε να φτάνει ο κόσμος ενώ οι μικροί πρωταγωνιστές είχαν πάρει από νωρίς θέση και ζεσταίνονταν για να λάβουν μέρος στα παραδοσιακά παιχνίδια.

Το σχοινάκι, οι τσουβαλομαχίες, η γιαουρτοφαγία χωρίς χέρια, οι σφουγκαροδρομίες ήταν μερικά από τα παιχνίδια που παρουσίασαν με πολύ χαρά τα παιδιά.

Ακολούθησαν χορευτικά από τον τοπικό σύλλογο και τον σύλλογο γυναικών του Αγ. Θωμά, ενώ προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα στους επισκέπτες.

Στην συνέχεια σε μια μεγάλη φωτιά που άναψε στο κέντρο της πλατείας κάηκαν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια, με μικρούς και μεγάλους να μην χάνουν την ευκαιρία και να επιδίδονται σε μια μάχη για το ποιος θα καταφέρει να πηδήξει πάνω από αυτή.

Πηγή: pamepreveza.gr