ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Νέο μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Θεσσαλονίκη: Νέο μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Μετά το δημοψήφισμα και την προσφυγή που συντάσσουν με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων -χρηστών του νερού- προς το ΣτΕ, ένα προς ένα τα δημοτικά συμβούλια λαμβάνουν αποφάσεις, με τις οποίες ανακαλούνται οι παραχωρήσεις εκτάσεων και δικτύων προς την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης.


Πρόκειται επί της ουσίας για πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες οι δήμοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης, για να αποτραπεί ο σχεδιασμός της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα η ανάκληση των παραχωρητηρίων δημοτικών εκτάσεων για δημιουργία αντλιοστασίων και δεξαμενών για τις ανάγκες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης αναμένεται, όπως εκτιμούν οι δήμαρχοι, να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον υποψήφιο επενδυτή της ΕΥΑΘ, που θα κληθεί να χρησιμοποιήσει τόσο τις εκτάσεις όσο και τα δίκτυα.

Η προίκα αυτή που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει δεκάδες εκτάσεις, τις οποίες πλέον χρησιμοποιεί η ΕΥΑΘ για τις ανάγκες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, είχε παραχωρηθεί ατελώς από τους παλιούς δήμους και τις τότε κοινότητες της Θεσσαλονίκης στον πρώην ΟΥΘ και ΟΑΘ.

"Η τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζει δυναμικά τον αγώνα της κατά του ξεπουλήματος του νερού. Μετά το δημοψήφισμα και την προσφυγή που ετοιμάζουμε ως ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή πολιτών, στο εξής οι δήμοι θα ανακαλέσουν αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο παρελθόν δίκτυα και εκτάσεις", τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Εκτίμησε μάλιστα ότι οι αποφάσεις των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων της Θεσσαλονίκης να αρθούν οι παραχωρήσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα στους επίδοξους επενδυτές, καθώς δεν θα μπορούν στο μέλλον να κάνουν χρήση των εκτάσεων και των δικτύων που εκμεταλλεύεται σήμερα η ΕΥΑΘ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε ότι ο δήμος του θα διερευνήσει το καθεστώς των ακινήτων που είχαν παραχωρηθεί ατελώς στον πρώην ΟΥΘ και ΟΑΘ. "Θεωρώ όμως ότι το μεγάλο όπλο στη φαρέτρα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, για να κριθεί αντισυνταγματική η πώληση της ΕΥΑΘ, όπως συνέβη στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ" σημείωσε ο δήμαρχος.

ΝΕΑΠΟΛΗ - ΣΥΚΙΕΣ: ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Ήδη ο δήμος Νεάπολης - Συκεών ανακάλεσε την παραχώρηση στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης δημοτικών εκτάσεών του προς εκμετάλλευση. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση της παραχώρησης εκτάσεων του δήμου στην ΕΥΑΘ, τις οποίες χρησιμοποιεί για τις ανάγκες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Ειδικότερα, πρόκειται για την ανάκληση δύο παλαιότερων αποφάσεων των πρώην δήμων Συκεών και Πεύκων, οι οποίες αφορούσαν παραχώρηση εκτάσεων στις Συκιές στον πρώην Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (1986) και στα Πεύκα στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΑΘ Παγίων.

Ο δήμος Νεάπολης - Συκεών είναι ο πρώτος που προχώρησε στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, στο πλαίσιο της ομόφωνης θέσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, των φορέων της Θεσσαλονίκης, των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και της "Κίνησης 136" για κλιμάκωση των ενεργειών αποτροπής της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. "Ακολουθώντας τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΕΔ-ΚΜ και σεβόμενοι την ισχυρή φωνή της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, παραμένουμε σταθεροί στον μαζικό αγώνα για το μπλοκάρισμα του ξεπουλήματος του νερού", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ τινάζονται "στον αέρα" και ότι η αυτοδιοίκηση κινείται βήμα βήμα, με κάθε μέσο και δύναμη που διαθέτει, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ίδιος διεμήνυσε ακόμα πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα κάνει ό,τι άλλο χρειαστεί για να προστατεύσει το δικαίωμα των πολιτών στο κοινωνικό αγαθό του νερού. "Από τη στιγμή που η εταιρεία αυτή θα πάψει να βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν ιδιώτη τις εγκαταστάσεις που έγιναν με χρήματα των δημοτών μας" σχολίασε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.

ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Στο μεταξύ, για τις 3 Ιουλίου ορίστηκε το ραντεβού του προεδρείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο για το παρόν και το μέλλον του νερού στη Θεσσαλονίκη. Αντιπροσωπεία του οργάνου θα παραδώσει στον πρόεδρο το πρακτικό του δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 πολίτες, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην πώληση της εταιρείας. Επιπλέον, οι δήμαρχοι θα ζητήσουν από τον κ. Παπούλια να επισπεύσει την έκδοση του Π.Δ., προκειμένου να διεξάγονται δημοψηφίσματα και για άλλα επίμαχα ζητήματα της αυτοδιοίκησης.

Θα ζητήσουν ακόμα τη συνδρομή του για την ενίσχυση των πόρων για τα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα των ΟΤΑ, προκειμένου να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

"Μετά τις πολιτικές συναντήσεις που προηγήθηκαν, εξασφαλίζοντας από όλους τους συνομιλητές μας τη στήριξή τους στο δίκαιο αίτημα της Θεσσαλονίκης και της αυτοδιοίκησης, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στη συζήτησή μας με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας", επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σ. Δανιηλίδης και προσθέτει ότι οι δήμαρχοι θα μεταφέρουν το ισχυρό όχι του 98% των Θεσσαλονικέων, ενώ θα υπενθυμίσουν την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την ανάλογη κυβερνητική απόπειρα για την ΕΥΔΑΠ.

Makthes

Διαβάστε επίσης: Χαλκιδική: Παραδόθηκε το πρώτο τμήμα του δρόμου Μουδανιά- Ποτίδαια