ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται πρόστιμα φωτιά για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Έρχονται πρόστιμα φωτιά για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να είναι ανασφάλιστοι είναι χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων μετά την αλλαγή του νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων που επιβάλλει άμεση καταβολή του ασφαλίστρου.

Ο νέος νόμος καταργεί τον έναν μήνα της ασφαλιστικής κάλυψης από την ημέρα καταγγελίας της σύμβασης από την ασφαλιστική εταιρεία και ορίζει αυστηρά ότι η λήξη της ασφάλισης είναι η ημερομηνία που λήγει η σύμβαση, όπως αυτή αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Πρόκειται για τον νόμο που υποχρεώνει τον ασφαλισμένο να ανανεώνει την ασφάλισή του, με τη λήξη της σύμβασης, προκειμένου ο κάτοχος του αυτοκινήτου να διαθέτει την κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι τρίτου.

Για τον λόγο αυτόν ο σχετικός νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να παραδίδουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη, μια πρακτική που ίσχυε κατά κόρον μέχρι σήμερα και οδηγούσε την αγορά σε μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη ασφαλίστρων, που έφθανε ακόμη και τους δύο μήνες. Το νέο καθεστώς στην ασφάλιση, που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές για σημαντικό αριθμό κατόχων αυτοκινήτων, εγκυμονεί κινδύνους για όσους δεν έχουν εγκαίρως φροντίσει να ανανεώσουν και φυσικά να αποπληρώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Την ίδια στιγμή οι ίδιες οι εταιρείες, οι οποίες με βάση το νέο καθεστώς έπρεπε να αποστείλουν τα σχετικά ειδοποιητήρια πριν από τη λήξη της σύμβασης, δεν έχουν προετοιμαστεί μηχανογραφικά, ώστε να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους τους και να φροντίσουν για την έγκαιρη ανανέωση του συμβολαίου τους. Εξαιτίας αυτού του κενού που παρατηρείται στην αγορά, πιθανολογείται ότι ένας σημαντικός αριθμός κατόχων οχημάτων μπορεί να βρεθεί ανασφάλιστος για ένα έστω μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο εάν συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα.

Επιπλέον οι κάτοχοι αυτοκινήτων ή δικύκλων που μπορεί να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση είναι αντιμέτωποι και με τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα οποία φτάνουν έως και τα 750 ευρώ.

Οι ανασφάλιστοι αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις, όπως η αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής και χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Επιπλέον προβλέπονται ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα πρέπει πλέον να γνωρίζουν ότι το ασφαλιστήρια είναι από εδώ και στο εξής το μοναδικό έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύουν στα αστυνομικά όργανα τη σύναψη της ασφάλισης. Με δεδομένο επίσης ότι το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να το έχουν πάντα διαθέσιμο στο όχημά τους.

Σε περίπτωση που έχουν καταβάλει το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχουν ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να παραλάβουν το ασφαλιστήριο, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την απόδειξη πληρωμής καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρείας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.

Διαβάστε επίσης:

Σε 12 μηνιαίες δόσεις τα καθυστερημένα τέλη κυκλοφορίας

Στη «Διαύγεια» η εγκύκλιος για επιστροφή πινακίδων από την εφορία