ΕΛΛΑΔΑ

Προς κινητοποιήσεις στην ΕΒΖ

Προς κινητοποιήσεις στην ΕΒΖ

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, ύστερα από την είδηση ότι η διοίκηση της βορειοελλαδικής εταιρείας σκοπεύει να δεχτεί το σχέδιο της Kantor για αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων στις δύο περιοχές από φέτος και διατήρηση μόνο αυτού στο Πλατύ Ημαθίας.

Η απόφαση αναστολής λειτουργίας των δύο εργοστασίων οφείλεται στο υψηλό κόστος λειτουργίας τους, όπως τονίστηκε στο ΑΜΠΕ.

Εργαζόμενοι, αλλά και φορείς των περιοχών Ορεστιάδας και Σερρών καλούν υφυπουργούς της κυβέρνησης να πάρουν ξεκάθαρη θέση και προειδοποιούν ότι εάν προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων στις δύο περιοχές, τότε «θα δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις οικονομικές ατασθαλίες και άλλες που έχουν γίνει στην εταιρεία».

Αυτό τόνισαν στο ΑΜΠΕ οι Πέτρος Χαστανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ΕΒΖ, και Χριστόδουλος Βαρκάκης, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, εκπρόσωπος των εργαζομένων στη εταιρεία.

Όπως είπε ο κ. Χαστανίδης, στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα οι εργαζόμενοι ανέρχονται σήμερα σε 45 άτομα και σπέρνουν συνολικά 18.000 στρέμματα, όταν τα αντίστοιχα νούμερα προ 5ετίας έφθαναν σε 260 και πάνω από 60.000 στρέμματα.

Αύριο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην περιοχή για το θέμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων διάφορων φορέων, αλλά και την παρουσία των υφυπουργών, βουλευτών της περιοχής, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Δερμετζόγλου, Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου και Εξωτερικών, Κυριάκου Γεροντόπουλου.

Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας και εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής συνεδριάζουν αυτή την ώρα προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη.