ΕΛΛΑΔΑ

Ένοχος για απλή συνέργεια ο Β. Παπαγεωργόπουλος

Ένοχος για απλή συνέργεια ο Β. Παπαγεωργόπουλος

"Σπάνε" τα ισόβια για πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βαλίλη Παπαγεωργόπουλο, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.

Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο -κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης του.

Στους δύο συγκατηγορούμενούς του, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη, οι οποίοι κρίθηκαν επίσης ένοχοι για την υπόθεση, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Να σημειωθεί ότι στους τρεις παραπάνω κατηγορούμενους το Πρωτόδικο Δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, καταδικάζοντας σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση δια παραλείψεως, τον πρώην δήμαρχο.

Τέλος, στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμά Γκόλα και Γιώργο Γκαϊδατζή αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, πράγμα που είχε συμβεί και πρωτοδίκως, και επιπλέον στον πρώτο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης.

Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με τις πράξεις που οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να επιβληθούν οι παρακάτω ποινές κάθειρξης: Στον Β. Παπαγεωργόπουλο 13 έτη (για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση) στον Μ. Λεμούσια 15 έτη (για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση) και επιπλέον 15 μήνες (για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας) και στον Π. Σαξώνη 20 έτη (υπεξαίρεση) 2 έτη (πλαστογραφία) και 7 έτη (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις).

Β. Παπαγεωργόπουλος: "Είναι λάθος"

Στο άκουσμα της απόφασης, ο τέως δήμαρχος, απευθυνόμενος προς την έδρα σχολίασε: «Είναι λάθος».

Ένοχος, κατά πλειοψηφία (3-2) για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (πλημμέλημα) κρίθηκε, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που, όπως ο τέως δήμαρχος, πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Μ. Λεμούσιας έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία του», τονίζοντας προς τους δικαστές ότι έκαναν «ένα τεράστιο λάθος».

Εξάλλου, την ομόφωνη ενοχή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αποφάσισε το δικαστήριο για τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον τρίτο καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη και μόνο που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, που προσδιορίστηκε στο ποσό των 17,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ένοχοι, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους κρίθηκαν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί αντιστοίχως σε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλείουν αριστούχο τυφλό φοιτητή από το ΑΠΘ για έναν... κανονισμό!

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις κοινωνικού τουρισμού 2014-2015

Κοινωνικός τουρισμός: Κάνε κλικ και δες αν δικαιούσαι δωρεάν διακοπές