ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Που θα κυμανθούν οι περιζήτητες σχολές

Βάσεις 2014: Που θα κυμανθούν οι περιζήτητες σχολές

Δείτε τις αναλυτικές συγκρίσεις σε σχέση με τις Βάσεις του 2013 – Ποιοι είναι οι απρόβλεπτοι παράγοντες.

Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στο τέλος Αυγούστου όμως οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συγκρίσεις των Βάσεων του 2014 σε σχέση με τις Βάσεις του 2013.

Εκτόξευση των βάσεων έως και 700 μόρια σε ορισμένα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά Τμήματα και έως 300 στις Ιατρικές και Νομικές Σχολές δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων.

Την ίδια στιγμή συγκρατούνται οι βάσεις σε υψηλά επίπεδα για τα δημοφιλή Οικονομικά τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου, ενώ υποχώρηση θα υπάρχει σε ορισμένα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, αλλά και σε παιδαγωγικά, με οποία χρόνο με το χρόνο επιλέγονται από λιγότερους υποψηφίους.

Ένας απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι χιλιάδες τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και υποψήφιοι που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, οι οποίοι αναμένονται να μετεγγραφούν ελεύθερα σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας

Η εικόνα ανά επιστημονικό επίπεδο έχει ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: Άνοδος των βάσεων η οποία δεν θα είναι μεγάλη και θα φτάσει για τις υψηλόβαθμες Νομικές Σχολές αλλά και τα φιλολογικά τμήματα έως και τα 250 μόρια. Τα ξενόγλωσσα τμήματα, εξαιτίας των κακών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα, πιέζονται καθοδικά.

2ο-4ο επιστημονικό πεδίο: Εκτόξευση των βάσεων σε περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 700 μόρια. Μικρότερη η άνοδος σε τμήματα Χημικών, Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών (έως και 400) και ακόμη μικρότερη στις Σχολές Αρχιτέκτων Μηχανικών. Στις Φυσικομαθηματικές Σχολές η άνοδος αναμένεται να φτάσει ως τα 350 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο: Η άνοδος στις ιατρικές σχολές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τα 150 μόρια και δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 300 σε ορισμένα τμήματα.

5ο επιστημονικό πεδίο: Στα περσινά επίπεδα με πιθανότητα μικρής υποχώρησης ανάλογα και με τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2014

Διαβάστε επίσης:

CTB-Locker: Το νέο κακόβουλο λογισμικό - Πως να προστατευτείτε