ΕΛΛΑΔΑ

Καστοριά: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα

Καστοριά: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφή προβάτων στο Μακροχώρι της Δημοτικής Ενότητας Κορεστείων της Π.Ε. Καστοριάς έπειτα από εργαστηριακή έρευνα όπως γνωστοποίησε το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής.

Σύμφωνα με το εφαρμοζόμενο «Πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού του προβάτου» και κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ορίζεται ζώνη ελέγχου 20 χλμ. για τον καταρροϊκό πυρετό στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες Δ.Ε. του Δήμου Καστοριάς:

Δημοτική Ενότητα Αγίας Τριάδος: Δ.Κ. Μανιάκων, Τ.Κ. Κορομηλιάς, Λεύκης

Δημοτική Ενότητα Αγίων Αναργύρων: Τ.Κ. Βασιλειάδας, Μελισσοτόπου

Δημοτική Ενότητα Βιτσίου: όλες οι Τοπικές Κοινότητες Βυσσινέας, Μεταμορφώσεως, Οξυάς, Πολυκέρασου, Σιδηροχωρίου, Τοιχιού, και ο οικισμός της Φωτεινής

Δημοτική Ενότητα Καστοριάς: οι οικισμοί Απόσκεπος, Κεφαλάρι και το προάστειο Χλόη

Δημοτική Ενότητα Καστρακίου: Τ.Κ. Δενδροχωρίου, Ιεροπηγής

Δημοτική Ενότητα Κορεστείων: όλες οι Τοπικές Κοινότητες Αγίου Αντωνίου, Γάβρου, Κρανιώνας, Μακροχωρίου, Μαυροκάμπου, Μελά, Χαλάρων

Δημοτική Ενότητα Μακεδνών: Τ.Κ. Μαυροχωρίου, Πολυκάρπης

Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας:* Κτηνοτροφική Ζώνη Μεσοποταμίας , οικισμός Κολοκυνθούς

* (η Τ.Κ. Αγίας Κυριακής, βρίσκεται σε ζώνη ελέγχου σύμφωνα με την 4922/29.07.2014 Απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, λόγω του θετικού κρούσματος στον Κώτα της Π.Ε. Φλώρινας) διότι απέχουν 20 χλμ. από την επιβεβαιωμένη εστία καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκε στο Μακροχώρι, της Δ.Ε. Κορεστείων του Δήμου Καστοριάς της Π.Ε..

Για τις εκτροφές αυτής της ζώνης απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος όλων των ευαίσθητων ζώων στο νόσημα (αιγοπρόβατα. Βοοειδή). Επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή σε σφαγείο εντός της συγκεκριμένης ζώνης των 20 χλμ. υπό προϋποθέσεις.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων φορέων του νοσήματος (κουνούπια).

Διευκρινίζεται ότι η νόσος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού που έχει τον ιό και όχι με την επαφή των ζώων. Ως εκ τούτου, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα εντομοπροστασίας για τα ζώα και μέτρα εντομοκτονίας για τους χώρους των εκτροφών, κυρίως σκοτεινά σημεία και όπου υπάρχουν υγρές συλλογές.(τα φάρμακα για τον ψεκασμο των χώρων έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν έχουν χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα, σε αντίθεση με τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται επάνω στα ζώα).

Δεδομένης της εκκρεμούσας έκδοσης εργαστηριακών αποτελεσμάτων από δείγματα που λήφθηκαν από περισσότερες εκτροφές της Π.Ε. Καστοριάς, θα ενημερώνεστε για οποιοδήποτε νέο δεδομένο.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλέφωνα επικοινωνίας: 2467071799, 2467076023

Πηγή: fouit.gr

Διαβάστε επίσης:

Με μπουρίνια μπήκε ο Αύγουστος

Αυτός είναι ο δάσκαλος που ασελγούσε σε μαθήτρια (pics)