ΕΛΛΑΔΑ

Στον αέρα οι πίνακες των αναπληρωτών

Στον αέρα οι πίνακες των αναπληρωτών

Η μεγάλη μοριοδότηση που περίμεναν πολλοί αναπληρωτές για να επιλέξουν δυσπρόσιτα σχολεία δεν φαίνεται να είναι και τόσο γενναία αφού δε συνοδεύεται και από το άνοιγμα των πινάκων.

Η πολιτική ηγεσία υποστηρίζει ότι εξετάζει το θέμα χωρίς όμως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Το άνοιγμα των πινάκων των αναπληρωτών τείνει να γίνει ένα διαχρονικό θέμα καθώς από το 2012 οπότε και συμπληρώθηκε η διετία για τη διενέργεια ΑΣΕΠ έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες περί ανοίγματος του πίνακα των αναπληρωτών αλλά και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για ρύθμιση του θέματος.

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις περί ανοίγματος των πινάκων αυτοί συνεχίζουν να μην τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες, ενώ για να αλλάξει το τωρινό καθεστώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Πιθανόν να υπάρχουν νομικά κωλύματα στο άνοιγμα των πινάκων που αναιρούν τις κατά καιρούς δηλώσεις των πολιτικών για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.

Πάντως μέσα από το σχέδιο νόμου και τα όσα προβλέπει για τους αναπληρωτές διαπιστώνει κανείς ότι ακόμα και αν κάποτε ανοίξουν οι πίνακες των αναπληρωτών δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για αλλαγή στο νόμο 3848 ο οποίος θα εφαρμοστεί όταν διεξαχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ.

Υπήρχαν σκέψεις για ενδεχόμενη εφαρμογή του χωρίς την πραγματοποίηση ΑΣΕΠ γεγονός που εγκαταλείφθηκε γιατί δεν θα δινόταν η ευκαιρία σε χιλιάδες νέους αποφοίτους να διεκδικήσουν μια θέση αναπληρωτή αφού θα τους έλειπαν τα μόρια του διαγωνισμού.

Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί με πολύ καλή σειρά στον πίνακα αναπληρωτών που έχουν φθάσει ή πλησιάζουν τους 60 μήνες οπότε γι΄ αυτούς τα διπλά μόρια δεν αποτελούν και τόσο ισχυρό θέλγητρο για να αποδεχθούν μια θέση αναπληρωτών σε απομακρυσμένα σχολεία.

Διαβάστε επίσης: «Σαφάρι» των Αρχών για τους Έλληνες παιδόφιλους