ΕΛΛΑΔΑ

Ρώσοι για εμπάργκο: «Υπάρχει όμως και η Τουρκία που ενδιαφέρεται»

Ρώσοι για εμπάργκο: «Υπάρχει όμως και η Τουρκία που ενδιαφέρεται»

«Ναι μεν, αλλά...» λένε οι Ρώσοι για τα ελληνικά προιόντα - Παραδέχονται την υψηλή ποιότητά τους, αλλά δηλώνουν ότι υπάρχει και η Τουρκία που ενδιαφέρεται να τους προσφέρει φρούτα και οπωροκηπευτικά -Τώρα πληρώνουμε τις λανθασμένες διπλωματικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και του υπ. Εξωτερικών – «Όλα θα εξαρτηθούν από το αν η Δύση άρει τις κυρώσεις» λέει η Μόσχα.

Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος. Αν και οι Ρώσοι δεν κρύβουν την συμπάθειά τους για την ελληνική παραγωγή αφού παραδέχονται την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, ωστόσο αφήνουν σαφείς αιχμές για τη στάση που κράτησε το ελληνικό διπλωματικό team λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, : έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Όπως διαφαίνεται εκ του αποτελέσματος, αν και οι Ρώσοι είχαν και έχουν καλές διαθέσεις σε ότι αφορά τη χώρα μας, δυστυχώς η ελληνική πλευρά για άλλη μια φορά διαχειρίστηκε με παταγώδη αποτυχία ένα τόσο λεπτό ζήτημα αφήνοντας ακάλυπτους τους έλληνες παραγωγούς και δημιουργώντας ρήγμα στις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Από την άλλη πλευρά όπως διεφάνη από τις τελευταίες συζητήσεις οι Ρώσοι δεν έχουν καμία απολύτως εμπάθεια ή διάθεση εκδικητικότητας προς την ελληνική πλευρά - πλην όμως - έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Η Υπηρεσία Φυτοϋγεινομικού Ελέγχου της χώρας, αναγνωρίζει την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, αναφέρει όμως πως «άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, επιθυμούν να αντικαταστήσουν ολόκληρη τη γκάμα των ελληνικών προϊόντων, που εισάγονταν στη ρωσική αγορά. Λόγω της πτώσης του επιπέδου των τιμών στην ΕΕ στο σύνολό της, που συνδέεται με την υπερπαραγωγή, η ρωσική αγορά γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για τις χώρες που εξάγουν προϊόντα διατροφής».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, έπειτα από ελληνικό αίτημα, αντιπροσωπείας της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Ροσσελχοζναντζόρ) Σεργκέι Ντάνκβερτ.

Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ επεσήμανε την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διατροφής, ειδικότερα, των γιαουρτιών, τα οποία απώθησαν στα ράφια των καταστημάτων της Μόσχας ακόμη και την παραγωγή δημοφιλών γαλλικών εταιρειών, ενώ υπήρχε ζήτηση και για ελληνικά ψάρια ιχθυοτροφείων. Αναφερόμενος στην αιτία της επιβολής των απαντητικών μέτρων, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ σημείωσε, ότι οι κυρώσεις των δυτικών χωρών στόχευαν κατά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Πάντως η ρωσική υπηρεσία αφήνει να διαφανεί και μια χαραμάδα ελπίδας, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Η Ροσσελχοζναντζόρ προτίθεται να διατηρήσει σχέσεις εργασίας με τις υπηρεσίες ελέγχου και εποπτείας στην Ελλάδα, ώστε σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων οι παραδόσεις ελεγχόμενων προϊόντων να μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δυναμική της ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων διατροφής στη Ρωσία. Κατά την εκτίμησή του, η δυναμική των εξαγωγών της Ελλάδας ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μόνο μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες των χωρών της Βαλτικής».

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία αίρει το εμπάργκο για ορισμένα τρόφιμα