ΕΛΛΑΔΑ

Ληστές αλλά όχι τρομοκράτες οι συλληφθέντες στο Βελβεντό

Ληστές αλλά όχι τρομοκράτες οι συλληφθέντες στο Βελβεντό

Να κριθούν ένοχοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης αλλά όχι και για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» ,ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τους έξι νεαρούς που δικάζονται ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης πρότεινε να μην καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης αφού, όπως τόνισε, δεν αποδείχθηκε εμπλοκή τους με τους «Πυρήνες της Φωτιάς». Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό η παράνομη δράση των έξι νεαρών στο Βελβεντό, με τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ τον Φεβρουάριο του 2013, δεν προέκυψε ότι εντάσσεται στην έννοια που ορίζει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, περί εγκλημάτων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επιπλέον ο κ. Πεπόνης ζήτησε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους , όπως αυτό της μετεφηβικής ηλικίας. Επίσης επικαλούμενος καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων , υποστήριξε ότι οι δράστες των ληστειών δεν επέδειξαν καμία σκληρότητα σε όσους βρέθηκαν στους χώρους των ληστειών ή ενεπλάκησαν στα περιστατικά, όπως ο πολίτης που οι κατηγορούμενοι πήραν το αυτοκίνητο του , κατά την προσπάθεια διαφυγής τους και κράτησαν όμηρο για λίγη ώρα. Ο κ. Πεπόνης επεσήμανε επίσης ότι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των ληστειών και όσων ακολούθησαν είναι κατηγορούμενοι για σωρεία αδικημάτων ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης οι Α.Μπουρζούκος, Α. Ντάλιος, Δ. Πολίτης, Φ. Χαρίσης, Γ. Μιχαηλίδης και Ν. Ρωμανός φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που ήταν παρών όταν ο μαθητής έπεσε νεκρός από σφαίρα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, τον Δεκέμβριο του 2008. Οι έξι νεαροί είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου (187Α) ,ληστείας από κοινού και κατά συρροή, αρπαγής από κοινού, διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας, διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής, αντίστασης κατά της αρχής από άτομα που οπλοφορούν, διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και απλής σωματικής βλάβης.

Διαβάστε επίσης:

Το DNA «πρόδωσε» τους ληστές του Βελβεντού

Πέντε συλλήψεις για τη διπλή ληστεία σε Βελβεντό - Φιλώτα

Ταυτοποιήθηκε DNA καταζητούμενων με τις ληστείες σε Κοζάνη και Φλώρινα