ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτο κουδούνι με δεκάδες προβλήματα

Πρώτο κουδούνι με δεκάδες προβλήματα

Έναρξη της σχολικής χρονιάς 2014-2015 σήμερα, Πέμπτη, με το σχολικό κουδούνι να χτυπάει για πρώτη φορά φέτος καλώντας χιλιάδες μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων να πάρουν θέση πίσω από τα θρανία.

Το ίδιο ισχύει και για τους καθηγητές, οι οποίοι όμως έχουν ήδη σηκώσει «κόκκινη σημαία» υπογραμμίζοντας τα οργανωτικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία.

Το απόγευμα της Τρίτης 9/9/2014 ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.. Ο υπουργός στη συνάντηση έκανε λόγο για την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να καλύψει τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία πριν το πρώτο κουδούνι. «Θα πρέπει να συμβιβαστούμε και να ζήσουμε με το ότι είναι αδύνατη η κάλυψη 500 κενών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παρ' όλο τον αγώνα μας, τα 22.500 κενά τα κατεβάσαμε σε 16.500, με λιγότερες αποσπάσεις, περισσότερες παράλληλες αναθέσεις διδασκαλίας και καλύτερη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, αλλά από τις 16.500 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνο τις 16.000. Δηλαδή ξεκινάμε με 500 μείον και θα προσπαθήσουμε να είναι μόνο αυτά τα κενά μας», είχε αναφέρει στη συνάντηση με τους συνδικαλιστικού εκπρόσωπους των καθηγητών ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Λοβέρδος στην συνάντηση που είχε την Δευτέρα 8/9/2014 με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δασκάλων υπογράμμισε, ότι όλα θα είναι «απολύτως ομαλά μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου». Επίσης δεσμεύτηκε, ότι «κανείς εκπαιδευτικός δε θα κάνει παραπάνω ωράριο από αυτό που του αντιστοιχεί». Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών έκαναν λόγο για 9.000 κενά στα δημοτικά σχολεία και 3.000 στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ της ΔΟΕ, τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους ανέρχονται σε 5.681. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων ΕΑΕΠ (ολοήμερα σχολεία με διευρυμένο πρόγραμμα), σε ειδικότητες, όπου θα χρειαστούν ακόμη περίπου 3.000 δάσκαλοι. Ο αριθμός αυτός δεν αμφισβητήθηκε από την πολιτική ηγεσία, των οποίων η κάλυψη είναι απολύτως απαραίτητη για να λειτουργήσουν ομαλά τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα.

Στο ίδιο πνεύμα, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, μίλησαν για κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα, τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, σε αυτά τα 3.000 κενά, «δεν υπολογίζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα γενικά Λύκεια όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α΄ Λυκείου αναμένονται».

Διαβάστε επίσης:

Σχολικό κουδούνι με 12.000 κενά, λένε οι εκπαιδευτικοί

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού καθιερώνει το υπουργείο Παιδείας

Ποιες σχολικές αργίες καταργούνται

Στους Λειψούς ο Α. Λοβέρδος (pics)