ΕΛΛΑΔΑ

Δηλώσεις του προέδρου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για τον καταρροϊκό πυρετό

Δηλώσεις του προέδρου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για τον καταρροϊκό πυρετό

Την εμφάνισή του έχει κάνει ο καταρροϊκός πυρετός τύπου 4, στα πρόβατα όλης της χώρας και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τονίζουν πως έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτη Πεβερέτο, τόνισε την σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας.

«Τρέμω κάθε μέρα που ξυπνάω» δήλωσε ο κ. Πεβερέτος, όντας και ο ίδιος κτηνοτρόφος και συνέχισε πως το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους κτηνοτρόφους, καθώς μέχρι χθες Τρίτη (16/9) εμφανίστηκαν περίπου 500 κρούσματα σε όλη τη χώρα. Οι μόνες περιοχές που δεν έχουν πληγεί ακόμα είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και οι Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Σ.Ε., ο καταρροϊκός πυρετός τύπου 4 υπήρχε εδώ και δέκα χρόνια στα Δωδεκάνησα και κυρίως στη Μυτιλήνη και τη Ρόδο αλλά ήταν σε καταστολή. Το Μάιο έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και άρχισε να εξαπλώνεται προς το βορρά ενώ τον Ιούνιο εμφανίστηκε και στον Έβρο.

Ειδικότερα, κ. Πεβερέτος τόνισε πως η ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας θεωρείται ζώνη επιτήρησης που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα, ενώ ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να κάνουν υπομονή και να ευχηθούν να έρθει γρήγορα ο Χειμώνας για να ηρεμήσουν τα ζώα αλλά και οι ίδιοι.

Δυστυχώς, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Σ.Ε.Κ., η μόνη αντιμετώπιση που υπάρχει μέχρι στιγμής γίνεται με τα εντομοαπωθητικά, καθώς ο συγκεκριμένος πυρετός μεταφέρεται από τις αγελάδες στα πρόβατα μέσω κουνουπιών. Οι αγελάδες δε νοσούν, απλά ο ιός υπάρχει μέσα τους σε αδράνεια. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στο θέμα των κατσικιών, γιατί τα συγκεκριμένα ζωντανά έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να μην κολλάνε τον καταρροϊκό πυρετό τόσο εύκολα.

Οι απώλειες έχουν φτάσει στο 5% του συνόλου ενώ το 7% των προβάτων παρουσιάζει κάποιου είδους ανικανότητα. Βέβαια οι κτηνοτρόφοι ζημιώνονται και οικονομικά αφού υπάρχει έλλειψη παραγωγής του γάλακτος, οι αποβολές των ζώων αυξάνονται και ενώ υπάρχει υπουργική απόφαση δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση μέχρι στιγμής.

Τέλος, ο κ. Πεβερέτος υπογράμμισε πως ο καταρροϊκός πυρετός δε μεταφέρεται στον άνθρωπο,ακόμα κι αν καταναλωθεί κρέας ή γάλα ο ανθρώπινος οργανισμός δε θα νοσήσει.

Πηγή: inveria.gr

Διαβάστε επίσης:

Μετά το τροχαίο πήγε στο σπίτι με «κρυμμένο» αιμάτωμα στον εγκέφαλο

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά σε έργα του μετρό