ΕΛΛΑΔΑ

Τα λαγόψαρα καταστρέφουν το Αιγαίο Πέλαγος

Τα λαγόψαρα καταστρέφουν το Αιγαίο Πέλαγος

Μεγάλη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου αποτελεί το τροπικό λαγόψαρο, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η κλιματική αλλαγή η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πιο ζεστά τα νερά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει πόλος έλξης για τα λαγόψαρα. Η έρευνα έχει μελετήσει τις επιπτώσεις από τη δράση των συγκεκριμένων ψαριών σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την έρευνα τα λαγόψαρα βρέθηκαν στα νερά της Μεσογείου διερχόμενα από τη διώρυγα του Σουέζ. Οι μελετητές διαπίστωσαν πως στο Αιγαίο υπάρχει περιοχή με πολύ ζεστά νερά. Σε αυτά λοιπόν τα λαγόψαρα ακμάζουν, αφού τα προτιμούν. Στο πόρισμα των ερευνητών αναφέρεται πως «Οι περιοχές με άφθονα λαγόψαρα έχουν πια μετατραπεί σε τελείως άγονες. Υπάρχει μια μείωση κατά 65% στα μεγάλα φύκη, 60% στα είδη μικρότερων φυκιών και στα ασπόνδυλα, αλλά και μια μείωση 40% στον συνολικό αριθμό των υπαρχόντων θαλασσίων ειδών».

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι κάποια είδη φυκιών να έχουν υποστεί τεράστια αποψίλωση, γεγονός ανησυχητικό καθώς κινδυνεύει ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα αφού πολλά είδη ψαριών τρέφονται από τα φύκια, χωρίς ωστόσο να τα βλάπτουν στο ποσοστό που το κάνουν τα λαγόψαρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το τροπικό ψάρι δεν τρώει μόνο τα ώριμα φύκια, αλλά και τα πιο μικρά σε βλάστηση, αποτρέποντας έτσι την ομαλή αναδάσωση των βυθών.

Πλέον, αναζητείται ο τρόπος ώστε τα λαγόψαρα να σταματήσουν το καταστροφικό τους έργο και τα υπόλοιπα είδη να μπορούν να βρουν στο βυθό τόσο την τροφή τους, όσο και τη στέγη που τους παρέχουν κάποια είδη φυκιών.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Παιδιά εντόπισαν λαγόψαρο στην παραλία της Αμμουδάρας