ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού (vid)

Χανιά: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού (vid)

Eπιβεβαιώθηκε στα Χανιά το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού που προσβάλει τα αιγοπρόβατα.

Συγκεκριμένα, το άρρωστο ζώο εντοπίστηκε σε κοπάδι στο Ακρωτήρι. Άλλα τέσσερα ζώα έχουν νοσήσει στην Κρήτη και οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για επέκταση του, καθώς στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν προσβληθεί χιλιάδες ζώα.

Σε όλη τη χώρα έχει εξαπλωθεί ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων, εδώ και λίγους μήνες, ο οποίος πλήττει τα μηρυκαστικά και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια, σκνίπες). Είναι γνωστός και ως νόσος της κυανής γλώσσας (Bluetongue disease) και πρόκειται για μια ιογενή λοιμώδη ασθένεια η οποία διασπείρεται ταχέως και απειλεί με χρεοκοπία τους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αλεξανδρόπουλο, έως σήμερα τα νεκρά ζώα φθάνουν τις 3.000. Το ποσοστό θνησιμότητας στα ζώα που προσβάλλονται από τον ιό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη χαμηλό και φτάνει περίπου το 3%.

Οι ειδικοί του υπουργείου ελπίζουν ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί αν αναπτυχθεί «ανοσία της αγέλης», όταν δηλαδή στον πληθυσμό αναπτυχθεί ανοσία σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μπει «φράγμα» στον ιό. Διαφορετικά, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τα μέτρα θα είναι επώδυνα και χρονοβόρα.

Σύμφωνα πάντως με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) κ. Αντώνη Πανούση, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που πλήττει εφέτος τα ζώα δεν προκαλεί ακόμη υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, σε αντίθεση με εκείνο που είχε πλήξει τις ελληνικές εκτροφές την περίοδο 2000-2001. Ο ιός είχε κάνει την εμφάνισή του και πάλι το 2008, ωστόσο ήταν τότε λιγότερο λοιμογόνος.

Πηγή και βίντεο: neatv.gr