ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Βόλο: Τρεις νεκροί οπλίτες και ένας τραυματίας από έκρηξη σε στρατόπεδο

Τραγωδία στο Βόλο: Τρεις νεκροί οπλίτες και ένας τραυματίας από έκρηξη σε στρατόπεδο

Στο πένθος βυθίζει τη χώρα μας η νέα τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την πολύνεκρη καραμπόλα στην Εγνατία - Κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, από τη διάρρηξη του σωλήνα του όλμου τραυματίστηκαν θανάσιμα οι Επαγγελματίες Οπλίτες λοχίες (ΠΖ) Γεώργιος Ορφανίσης 33 ετών και Αναστάσιος Μετζάλας ηλικίας 34 ετών καθώς και ο δεκανέας (ΠΝ) Φώτης Ανδρικόπουλος ηλικίας 19 ετών. Σοβαρά τραυματίστηκε ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κωνσταντίνος Βακάλης ηλικίας 30 ετών. Ο τραυματίας αξιωματικός διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Το δυστύχημα συνέβη στις 13:30 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια άσκησης στο Πεδίο Βολών Γλαφυρών Βόλου. Η ασύλληπτη τραγωδία προκλήθηκε όταν ένα σωλήνας όλμου εξερράγη σε πεδίο βολής τραυματίζοντας θανάσιμα τους οπλίτες.

Στο χειρουργείο ο 31χρονος Υπολοχαγός

Σύμφωνα με το e-volos.gr, ο Υπολοχαγός που τραυματίστηκε σοβαρά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου προκειμένου να του αφαιρεθεί θραύσμα από τη δεξιά κοιλιακή χώρα.

Η γενική και αιμοδυναμική του κατάσταση χαρακτηρίζεται καλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr, στις 04.15 μ.μ.περίπου έφτασαν στο χώρο της τραγωδίας δύο ιατροδικαστές από την υπηρεσία της Λάρισας, ο κ. Χρήστος Κραβαρίτης και η κα Ρουμπίνη Λεονταρή, προκειμένου να κάνουν τον πρώτο έλεγχο στις σορούς των άτυχων νέων που βρίσκονται ακόμη στο σημείο.

Επί τόπου μετέβησαν στις 17.45 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές.

Μιλώντας στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για το τραγικό συμβάν, δηλώνοντας συγκλονισμένος. Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η ενδελεχής έρευνα που έχει διαταχθεί «θα φωτίσει αυτό που συνέβη».

«Αυτά τα παιδιά έπεσαν στο καθήκον, τους αποδίδουμε τον απόλυτο σεβασμό και την τιμή που τους αναλογεί, οι οικογένειές τους δεν είναι μόνες, είναι κοντά τους όλη η Ελλάδα» κατέληξε υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ Μαγνησίας, υπάρχουν και τέσσερις τραυματίες.

Σημειώνεται ότι ο χώρος έχει αποκλειστεί τόσο από το στρατό όσο και από την Αστυνομία, ενώ προληπτικά βρίσκονται και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Δηλώσεις υφυπουργού Εθ. Άμυνας και Αρχηγού ΓΕΣ

magnesai

Υπήρξε αστοχία υλικού

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Newsbomb.gr το τραγικό ατύχημα προκλήθηκε από αστοχία υλικού. Όπως σημειώνουν, υπήρξε εμπλοκή στη σωλήνα του όλμου με αποτέλεσμα αυτή να διαρραγεί και το βλήμα να σκάσει παρασύροντας στο θάνατο τους τρεις οπλίτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει ελλιπής συντήρηση στους όλμους όπως π.χ. σκουριασμένοι σωλήνες.

Βίντεο από το πεδίο βολής του Astratv

«Να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά»

Να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με αφορμή το τραγικό γεγονός των τριών νεκρών, ζητά το Δίκτυο ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος- Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «από την πρώτη στιγμή της 20χρονης πορείας του Δικτύου ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος απαιτούμε την απαγόρευση των ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Όμως οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, γράφουν τις εκκλήσεις μας στα παλιά τους τα παπούτσια.

Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Αβραμοπουλου, επανέφερε την κλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Και όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του success story και οι ανάγκες του «θεαθήναι», για να βγάλουν φωτογραφίες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εθνικής άμυνας, χωρίς να υπολογίζουν το τεράστιο οικονομικό κόστος, χωρίς να υπολογίζουν τα τεράστια οικολογικά εγκλήματα και την επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, αλλά κυρίως περιφρονώντας τους κινδύνους θανατηφόρου ατυχήματος και τις ζωές των ίδιων των στρατιωτών και στελεχών. Τώρα μαζεύουμε νεκρούς και κομματισμένους συναδέλφους από τα πεδία βολής.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των πολιτικών και στρατιωτικών υπευθύνων, δεν μπορούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους. Φτάνει πιο ο εμπαιγμός των προσχηματικών ΕΔΕ.

Πρέπει τώρα να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Απαιτούμε τώρα την παραίτηση του συνόλου της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων που βαρύνονται ηθικά και υλικά με αυτό το τεράστιο έγκλημα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των νεκρών συναδέλφων».

Γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ο άτυχος 19χρονος

Γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο ένας εκ των τριών οπλιτών που σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της άσκησης σε πεδίο βολής στο Βόλο.

Πρόκειται για τον 19χρονο Φώτη Ανδρικόπουλο που η είδηση του θανάτου του «έσπειρε» τη θλίψη στην οικογένεια του αλλά και στην τοπική κοινωνία, αναφέρει το patrastimes.gr.

12

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Βόλο: Στο χειρουργείο ο υπολοχαγός

Τραγωδία στο Βόλο: Τρεις νεκροί οπλίτες από έκρηξη όλμου σε στρατόπεδο

Τραγωδία στο Βόλο: Στο σημείο μεταβαίνουν ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο υφυπουργός Άμυνας

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: ΕΔΕ από τις στρατιωτικές Αρχές

Τραγωδία στο Βόλο: Ιατροδικαστές στο σημείο της έκρηξης

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: Γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ο άτυχος 19χρονος

Έκρηξη όλμου στον Βόλο: «Να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά»

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: ΕΔΕ από τις στρατιωτικές Αρχές

Τραγωδία στο Βόλο: Ιατροδικαστές στο σημείο της έκρηξης