ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Xειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γρεβενών στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Θεσσαλονίκη: Xειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γρεβενών στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, τελέστηκε σήμερα η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γρεβενών, Δαβίδ.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

Στην τελετή χειροτονίας παρόντες ήταν Μητροπολίτες απ’όλη την Ελλάδα και πιστοί από τη Θεσσαλονίκη και διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «στον κρίκο των Ιεραρχών της Εκκλησίας μας προστίθεται ένα εξαίρετο μέλος». «Η Εκκλησία σήμερα σε αποστέλει σε ιερή αποστολή, σε ένα ιερό χώρο όπου πολλές προσωπικότητες Αρχιερέων, προκατόχων σου αγωνίστηκαν, όπως ταιριάζει να αγωνίζονται οι Αρχιερείς» επισήμανε.

«Δεν είναι η διακονία του Επισκόπου μόνο στα όρια της Μητροπόλεώς του, συμμετέχει και στη ζωή της όλης Εκκλησίας και σε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Η Εκκλησία από την αρχή της θεμελίωσής της έχει την αποστολή να συμπαραστέκεται στον άνθρωπο, να του μιλάει για την αλήθεια του Χριστού, για το νόημα της ζωής, να τον καλλιεργεί πνευματικά, να του μάθει πως πρέπει να πορεύεται και ύστερα να αγαπάει τον συνάνθρωπό του» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Ο νέος Μητροπολίτης Γρεβενών ιδιαίτερα συγκινημένος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο που του εμπιστεύεται την αρχιερατική διακονία της Μητροπόλεως Γρεβενών και στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο για όλα εκείνα που για 11 συναπτά έτη, εβίωσε, διδάχθηκε και εγνώρισε κοντά του.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τζιουμάκας του Δημητρίου εξελέγη στις 10 Οκτωβρίου από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο νέος Μητροπολίτης Γρεβενών ήταν Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Καθηγούμενος της Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1958. Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας το 1979 και το πτυχίο του Ποιμαντικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Εργάσθηκε ως δάσκαλος στην ιδιωτική εκπαίδευση προτού χειροτονηθεί διάκονος.

Το 1980 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης στις 6 Αυγούστου 1980 χειροτονήθηκε διάκονος και υπηρέτησε στους ιερούς Ναούς Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και Παναγίας της Δεξιάς αναλαμβάνοντας και την Διεύθυνση του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.