ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Όλες οι αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Έξυπνες στάσεις και εισιτήρια από το κινητό-Ηλεκτρονική η κάρτα απεριορίστων διαδρομών-Τουρνικέ σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Σε νέα «ρότα» μπαίνουν οι αστικές συγκοινωνίες, καθώς μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένονται νέες αλλαγές, τόσο για τη διευκόλυνση των επιβατών, όσο και για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης.

Έξυπνες στάσεις και εισιτήρια από το κινητό, ηλεκτρονική κάρτα απεριορίστων διαδρομών και τουρνικέ σε λεωφορεία και τρόλεϊ είναι κάποιες από τις αλλαγές που έχει σχεδιάσει να εφαρμόσει το υπουργείο Μεταφορών.

Μάλιστα, μόλις χθες ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία των «έξυπνων στάσεων» στη γραμμή 224, η οποία συνδέει την Καισαριανή με τα δικαστήρια Ευελπίδων, με το σύστημα της τηλεματικής να αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως στις αρχές του 2016.

Εισιτήριο από smartphone ή tablet

Με μία νέα εφαρμογή μέσω του έξυπνου κινητού ή tablet θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται εισιτήρια οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εφαρμογής, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη από τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει ο νέος τρόπος αγοράς εισιτηρίων (mobile ticketing), που θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο για το πέρασμα στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Ο επιβάτης θα κατεβάζει μια εφαρμογή στο smartphone ή το tablet μέσω της οποίας θα βλέπει όλους τους τύπους εισιτηρίων (απλό, μειωμένο κ.λπ.). Με ένα κλικ πάνω στο εισιτήριο που επιθυμεί θα προχωρά στην αγορά του.

Η πληρωμή του εισιτηρίου θα γίνεται αυτόματα μέσω πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας που θα είναι συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη εφαρμογή του mobile ticketing. Αμέσως μετά την πληρωμή του εισιτηρίου, ο επιβάτης θα το ενεργοποιεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

Στην οθόνη του κινητού του θα εμφανίζεται ένας μοναδικός κωδικός, καθώς και η αντίστροφη μέτρηση του χρόνου διάρκειας του εισιτηρίου (ο χρόνος θα ξεκινά από τα 70 λεπτά και θα κατεβαίνει).

Οταν θα γίνεται έλεγχος εισιτηρίων, ο επιβάτης θα δείχνει στον ελεγκτή την οθόνη του κινητού του με τον μοναδικό κωδικό, του οποίου η εγκυρότητα θα επιβεβαιώνεται με το σκανάρισμα από ειδικό σαρωτή (rider).

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών (ΣΑ) σχεδιάζουν από το 2015 να μετατρέψουν σε ηλεκτρονική και την κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Η κάρτα θα μοιάζει με πιστωτική και θα έχει τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου της.

Τουρνικέ σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Ειδικές μπάρες, τουρνικέ, θα τοποθετηθούν τον Νοέμβριο στην μπροστινή πόρτα των λεωφορείων και των τρόλεϊ της Αθήνας, με απώτερο σκοπό την πάταξη της επιβίβασης άνευ εισιτηρίου.

Τα τουρνικέ θα επιτρέπουν την ελεγχόμενη είσοδο των επιβατών στα οχήματα και η τοποθέτησή τους αναμένεται να αρχίσει σε λεωφορεία και τρόλεϊ σε γραμμές ήπιας κίνησης με στόχο να ελεγχθεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα καθιερωθεί σε όλες τις γραμμές της πρωτεύουσας.