ΕΛΛΑΔΑ

Εννέα Δράσεις σε 6 τομείς από το Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση (pics)

Εννέα Δράσεις σε 6 τομείς από το Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση (pics)

Το πρόγραμμα των δράσεων, που θα υλοποιήσει μέσα στην περίοδο 2014-2015, παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

Σε προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Οκτωβρίου 2014, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσίασε το σύνολο των δράσεων που σχεδίασε και θα υλοποιήσει το χρονικό διάστημα 2014-2015.

Στη συνέντευξη τύπου το λόγο αρχικά πήρε η κυρία Έφη Τσιότσιου, διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο κοινωφελές έργο του Ιδρύματος, μέσα από πρωτοβουλίες που εστιάζουν στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, κάνοντας ειδική αναφορά σε ένα θεμελιώδη θεσμό χορηγιών του Ιδρύματος Ωνάση, τις ετήσιες υποτροφίες.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, ο οποίος παρουσίασε την οργανωτική δομή, τους στόχους και το όραμα του Συνδέσμου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες για το χρονικό διάστημα 2014-2015 δράσεις, οι οποίες θα είναι ανοιχτές προς το ευρύ κοινό.

Με στόχο να φέρουν την ελληνική κοινωνία - και ιδιαίτερα τους νέους - σε επαφή με μια σειρά από πρωτότυπες, καινοτόμες, διαδραστικές πρωτοβουλίες από το χώρο των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας, τα μέλη του Συνδέσμου έχουν ήδη προγραμματίσει για την επόμενη χρονιά μια σειρά δράσεων που καλύπτει 6 διαφορετικούς τομείς: επιστήμη, παιδεία, κοινωνία, επιχειρηματικότητα, τέχνη και αθλητισμό.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

• «Syn Praxis»: Θεατρικός Μαραθώνιος - Οκτώβριος 2014
• «Έλα Μαζί μας» - Εθελοντική προσφορά δράσης παιδείας και πολιτισμού σε σχολεία της Ελλάδας – Έναρξη: Νοέμβριος 2014
• CIRCUSEXPLOSIVA από τη θεατρική ομάδα «Νεφελόπετρα» - Εκρηκτική μουσικοχορευτική παράσταση – Νοέμβριος 2014
• Συμμετοχή στον Μαραθώνιο της Αθήνας – Υποστήριξη ΕΛΕΠΑΠ - Νοέμβριος 2014
• «Συνηχήσεις» – Μουσική γιορτή - Δεκέμβριος 2014
• Athens Science Festival 2 – Η επιστήμη της καθημερινότητας σε ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους – Μάρτιος 2015
• Ημέρα Επιχειρηματικότητας «Αλέξανδρος Ωνάσης»–Alexandros Onassis Entrepreneurship Day με σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο - Mάρτιος 2015
• «Φωτογραφημένη Πόλη» - Ημερίδα με θέμα την φωτογραφία και την πόλη των Αθηνών - Απρίλιος 2015
• «Επανα/κατοικήσεις» - Δράση αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με Αθηναίους πολίτες για την αναδιαμόρφωση των διαμερισμάτων τους – Ιούνιος 2015

Με έντονη επιστημονική, πολιτιστική, πνευματική και καλλιτεχνική δράση, ο Σύνδεσμος αποτελείται από τους Υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση και αριθμεί σήμερα περισσότερα από 1.800 μέλη –από τους συνολικά 5.500 υποτρόφους - που προέρχονται από τα Προγράμματα Υποτροφιών προς Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς υποτρόφους που έχουν τιμηθεί με ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες. Πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Στόχος του Συνδέσμου είναι να λειτουργεί ως φόρουμ, όπου τα μέλη παρουσιάζουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και ως δίαυλος επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους όσο και με το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και με το ευρύτερο κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.onassis-scholars.gr

Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση
Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων
2014-2015:

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων ξεκίνησε ήδη με τον πολύ επιτυχημένο θεατρικό Μαραθώνιο Syn Praxis που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Κυριακή 12 Οκτωβρίου. Γνωστοί καλλιτέχνες – υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν έναν μαραθώνιο θεάτρου και χορού πολλών... πράξεων, από τις 10:30 το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου έως τις 10:30 το βράδυ. Με παιδικές παραστάσεις, με παραστάσεις από και για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και με «ιδιωτικές» παραστάσεις των 7 ατόμων, το φεστιβάλ προσέφερε μία πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών με διαδραστικές εμπειρίες στους θεατές και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Οι επόμενες δράσεις περιλαμβάνουν:

CIRCUSEXPLOSIVA από τη θεατρική ομάδα «Νεφελόπετρα» στη μικρή σκηνή της Στέγης -

13 Νοεμβρίου 2014

Στις 13 Νοεμβρίου, 12 μουσικοί, χορευτές και performers, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το CIRCUSEXPLOSIVA, μία εκρηκτική μουσικοχορευτική παράσταση που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, τον ακροβατικό χορό και το τσίρκο. Όλα αυτά, επενδεδυμένα με βιντεοarts σε στυλ βωβού κινηματογράφου και ατμόσφαιρα που θυμίζει κινηματογραφικές ταινίες του Tim Burton ή παραστάσεις των Tiger Lilies, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο σκοτεινά μαγικό και ποιητικά απόκοσμο με τη βοήθεια του έντονου μακιγιάζ, της λυρικής μουσικής, των επικίνδυνων ακροβατικών και των φαντασμαγορικών κουστουμιών.

«Έλα Μαζί μας» - Εθελοντική προσφορά δράσης παιδείας και πολιτισμού σε σχολεία της Ελλάδας - Έναρξη: Νοέμβριος 2014
Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα με τον τίτλο ‘ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ’ που στόχο έχει να ενημερώσει και να προσελκύσει μαθητές στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης, της δημιουργικότητας, του «ευ ζην» και της αριστείας και γενικά να δράσει ως καταλύτης έμπνευσης στα νέα παιδιά με την εθελοντική συμμετοχή μελών του Συνδέσμου. Τα μέλη του Συνδέσμου θα προσφέρουν ανιδιοτελώς γνώσεις, επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία στους μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων με διαλέξεις, εργαστήρια, παρουσίαση επαγγελμάτων, κλπ. Ενδεικτικά θέματα που περιλαμβάνει η δράση αυτή είναι:

• παρουσίαση επαγγέλματος/δεξιοτήτων
• κινηματογράφος
• εργαστήριο εικαστικών/μουσικολογίας/φωτογραφίας
• ανέβασμα θεατρικής παράστασης
• διαχείριση απορριμμάτων
• επιστημονικό project
• τα μυστικά της αφήγησης
• συναισθηματική αγωγή, ψυχική υγεία
• σχέδιο επιχειρηματικότητας
• κουκλοθέατρο
• παρουσίαση ειδικών θεμάτων (π.χ. πώς μαθαίνουμε, πώς κάνουμε έρευνα, η σωστή διατροφή, η αντιμετώπιση των σεισμών, τα ανθρώπινα δικαιώματα)

Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης, σε όλη την Ελλάδα.
Σημ. Αναμένεται έγκριση του Υπουργείου Παιδείας

Μαραθώνιος Αθήνας – 9 Νοεμβρίου 2014
Συμμετοχή μελών του Συνδέσμου στον Μαραθώνιο της Αθήνας για 2η χρονιά με στόχο την ενίσχυση της ΕΛΕΠΑΠ. Τα μέλη του Συνδέσμου μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά, ενώ οργανώνεται και πρόγραμμα ομαδικών προπονήσεων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

«Συνηχήσεις» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μικρή Σκηνή – 15 Δεκεμβρίου 2014
Τον Δεκέμβριο, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών υποδέχεται μία μουσική γιορτή με τίτλο «Συνηχήσεις» όπου μία πλειάδα υποτρόφων θα συναντηθεί επι σκηνής για να μας οδηγήσει - μέσα από τη δύναμη του ρυθμού και τη γοητεία του Μουσικού θεάτρου - σε μια μουσική περιπλάνηση.

Στο πρώτο μέρος το Κουαρτέτο πληκτροφόρων κρουστών Athens Percussion Group θα παρουσιάσει δύο σημαντικά έργα, το Κουαρτέτο αρ.1 του Edvard Grieg και το Κουαρτέτο αρ.12 του Antonín Dvořák.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση η όπερα του Κωστή Κριτσωτάκη «Raven» σε λιμπρέττο της Νίνας Ράπτη. Την ποίηση του Edgar Allan Poe θα διαδεχθεί η σαγηνευτική και αισθησιακή μουσική του Astor Piazzolla : η Maria de Buenos Aires, η μοναδική όπερα που συνέθεσε ο αργεντίνος συνθέτης σε λιμπρέττο του ποιητή Horacio Ferrer, βασίζεται πάνω στις δομές της αρχαίας τραγωδίας και πραγματεύεται τον έρωτα, τη μοίρα, την τιμωρία, την αδικία, το θάνατο, την εξιλέωση και τελικά τη λύτρωση.

Τα έργα θα παρουσιασθούν σε μουσική διεύθυνση της Ζωής Ζενιώδη και σκηνοθεσία του γνωστού χορογράφου Marco Pelle.

Athens Science Festival 2 – Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, 16 – 22 Μαρτίου 2015

Από τις 6-10 Μαΐου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει το Athens Science Festival, ένα Φεστιβάλ γύρω από τις επιστήμες που δίνει την ευκαιρία σε ενήλικες και παιδιά να αναρωτηθούν και να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις, να συζητήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις και απόψεις.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε:
• διαδραστικά εκθέματα
• debates
• επιστημονικά πειράματα
• εργαστήρια και workshops
• εκπαιδευτικά παιχνίδια
• παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου
• ντοκιμαντέρ
• μαθητικούς διαγωνισμούς

Ημέρα Επιχειρηματικότητας «Αλέξανδρος Ωνάσης» – “Alexandros Onassis” Enterpreneursip Day

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή, 31 Μαρτίου 2015

Μια ημερίδα με τη συμμετοχή σημαντικών επιχειρηματικών μορφών απ’ όλο τον κόσμο που στόχο έχει να φέρει σε επαφή και να εμπνεύσει νέους ανθρώπους μέσα από ομιλίες επιτυχημένων, έμπειρων αλλά και νεότερων επιχειρηματιών.

«Επανα/κατοικήσεις» - Δράση αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με Αθηναίους πολίτες για την αναδιαμόρφωση των διαμερισμάτων τους – Ιούνιος 2014
Αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και κοινωνικοί επιστήμονες, υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση θα συνεργαστούν με Αθηναίους πολίτες και θα τους προσφέρουν δωρεάν μελέτες αναδιαμόρφωσης των διαμερισμάτων τους. Στόχος της δράσης είναι να σκεφτούμε ξανά τα σπίτια μας και τον καθημερινό τρόπο ζωής μας και να αναρωτηθούμε ποιες είναι τελικά οι αξίες που εκφράζουν τα κτίρια αυτά και ο τρόπος ζωής μέσα τους. Τη δράση πλαισιώνει επιστημονική ημερίδα που θα αναλύσει το θεωρητικό και μεθοδολογικό της πλαίσιο ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει μετά την ολοκλήρωση της δράσης.

«Φωτογραφημένη Πόλη» - Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μικρή Σκηνή – 8 Απριλίου 2015

Ημερίδα με θέμα τη φωτογραφία και την πόλη των Αθηνών σε συνεργασία με εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά, σε συνέχεια της επιτυχημένης πρώτης διοργάνωσης τον Νοέμβριο του 2013.
Με κεντρικό άξονα τους προβληματισμούς που πηγάζουν από την απεικόνιση, την αισθητική και την τεχνική του μέσου, Έλληνες και ξένοι ομιλητές από την Ευρώπη και την Αμερική, τόσο από τον ακαδημαϊκό και τον εικαστικό χώρο θέτουν προβληματισμούς με στόχο :

• την επανερμηνεία του αστικού τοπίου ως στοιχείο συλλογικότητας
• την σημασία της βιωματικής εμπειρίας του τόπου
• την δημιουργία ενός στοχαστικού επαναπροσδιορισμού της μνήμης και αίσθησης του χώρου

Φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες αναλύουν την έννοια του τυχαίου αλλά και της ικανότητας της φωτογραφίας να αναδεικνύει τον αστικό ιστό, τους ανθρώπους, τις συνήθειες, την κουλτούρα, την οικονομία αλλά και εν τέλει την ιστορία μιας πόλης.

Οι ιδέες και απόψεις της ημερίδας θα ολοκληρωθούν με ένα τόμο των περιλήψεων, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις Εκδόσεις Ποταμός την άνοιξη του 2015.