ΕΛΛΑΔΑ

Σαίντ Χούρι: Έφυγε από την ζωή ο ισχυρός της C.C.Company (pics)

Σαίντ Χούρι: Έφυγε από την ζωή ο ισχυρός της C.C.Company (pics)

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; -Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις του με την αραβικών συμφερόντων εταιρεία.

Ο Σαίντ Χούρι, Παλαιστίνιος στην καταγωγή με ανατροφή στο Λίβανο, ο μεγιστάνας των κατασκευών όπως των έλεγαν, έφυγε χθες τη νύχτα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών δίνοντας πολλά χρόνια μάχη με την επάρατη νόσο.

Προσωπικός φίλος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του σημερινού προέδρου της παλαιστινιακής ηγεσίας Μαχμούτ Αμπάς ήταν από τους ευεργέτες της Παλαιστίνης και του λαού της.

Ο Σαίντ Χούρι είχε ουσιαστικά βοηθήσει στην αναδόμηση της Παλαιστίνης αλλά και στην συνεχή χρηματοδότηση της κυβέρνησης για τα κονδύλια των αναξιοπαθούντων και των θυμάτων των συνεχών συρράξεων στην χώρα του.

Πατέρας 5 παιδιών, 3 αγοριών και 2 κοριτσιών είχε επιλέξει την Ελλάδα ως τη χώρα που ήθελε να ζήσει η οικογένειά του, γι' αυτό τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας του αλλά και το πατρικό των παιδιών του τα είχε στήσει στην χώρα μας.

Στην Εταιρεία CCC εκτός από άραβες Παλαιστίνιους και Λιβανέζους εργάζονται και πάνω από 500 έλληνες.

Η εταιρεία του κατασκευάζει όλα τα μεγάλα έργα στη Μέση Ανατολή αεροδρόμια λιμάνια αλλά και δρόμους και κτίρια μετά από πολέμους. Είχε στενές σχέσεις και με τον ηγέτη του Πασοκ Ανδρέα Παπανδρέου καθώς και με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ως ένας χαρισματικός επιχειρηματίας που έφερνε χρήματα στην Ελλάδα αλλά και απασχολούσε ικανό αριθμό Ελλήνων.

Πρόσφατα οι σχέσεις του με την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά είχαν περάσει μια ουσιαστική κρίση αφού η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος με το οποίο είχε φέρει την εταιρία του στην Ελλάδα, έγιναν προσπάθειες να αλλάξει. Το γεγονός αυτό δεν θα συνέφερε την CCC company με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήξη ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και την δυναστεία των Χούρι.

Τα αλλεπάλληλα ραντεβού με τον πρωθυπουργό, είχαν κρατήσει αρκετό καιρό ώσπου η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα πράγμα που ανακοινώθηκε και σε επίσημο επίπεδο αφού ο Σαμαράς δεν έκανε πίσω.

Στο παρασκήνιο της υπόθεσης όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξαν πιέσεις από ισραηλινά συμφέροντα και κυβερνητικά στελέχη καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία που θεωρούταν ο βασικός χρηματοδότης της Παλαιστίνης.

«Δεν ήταν δυνατόν μια εταιρεία αραβικών συμφερόντων με ιδιοκτήτες Παλαιστίνιους και Λιβανέζους που βοηθάει στην ενίσχυση της Παλαιστίνης να υφίσταται στο ελληνικό έδαφος» είχε τονισθεί από αξιωματούχους του Ισραήλ σύμφωνα με πληροφορίες.

Το κλείσιμο όμως της εταιρείας στην Ελλάδα θα σήμαινε πολλά για τη χώρα μας. Δύο από τα πιο σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα θα ήταν η απόλυση τόσων Ελλήνων με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά και η αποκοπή χρηματοδότησης των δημόσιων ταμείων αφού η CCC company ήταν ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας στη χώρα μας με αδιάκοπη εισφορά στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Να σημειώσουμε ότι από τα γραφεία της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν περάσει πολλά από τα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας για να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση από τον Σαίντ Χούρι σε προεκλογικές τους καμπάνιες.

Ο ίδιος δεν έλεγε ποτέ όχι σε ανθρώπους που του ζητούσαν χρήματα κάτι στο οποίο έλεγε ότι έμοιαζε με τον Γιάσερ Αραφάτ. Βοηθούσε με σημαντικά κονδύλια εκκλησία και μοναστήρια και είχε έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα κυρίως στην Παλαιστίνη.

Το μέλλον της εταιρείας στην Ελλάδα είναι αναμφίβολο μετά και τον θάνατο του ισχυρού άνδρα.

Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή στο Λίβανο όπου αναμένεται να φθάσουν ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής πρίγκιπες από την Ιορδανία καθώς και πολιτικά πρόσωπα από χώρες με τις οποίες συνεργάστηκε η εταιρεία του.