ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά καταστήματα και συγκέντρωσεις διαμαρτυρίας

Ανοιχτά καταστήματα και συγκέντρωσεις διαμαρτυρίας

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα, Κυριακή (02/11/2014) μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΛΕ), για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με την ΟΙΥΛΕ να έχει προκυρήξει για σήμερα 24ωρη απεργία.

Στις 11:00 το πρωί τα μέλη της ΟΙΥΛΕ προχώρησαν σε κινητοποιήση στο Mall, με τους συγκεντρωμένους να κρατούν πανό με συνθήματα «Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» και «Ποτέ την Κυριακή» και να πραγματοποιούν πορεία μέσα στο εμπορικό κέντρο.

Παράλληλα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν μέρος και στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή. Η πρώτη από μέλη του σωματείου υπαλλήλων βιβλίου- χάρτου και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ και μέλη του εργατοϋπαλληλικού σωματείου Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά σήμερα, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου από τις 11 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Ο εμπορικός κόσμος αναμένει οι αγοραστές να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα καθώς και το Σάββατο, πρώτη μέρα των εκπτώσεων, όπως αναφέρεται, η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους ήταν αυξημένη.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, σημειώνοντας:

Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Οι εργαζόμενοι θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση».

Τονίζεται, επίσης, ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν, ούτε πληρώθηκαν».

Στα Χανιά, τα καταστήματα άνοιξαν κυρίως σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ κλειστά έμειναν σε άλλα σημεία και στις συνοικίες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει τους εμπόρους της πόλης ότι αν επιθυμούν μπορούν να έχουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι από την εμπειρία των ανοικτών καταστημάτων άλλες Κυριακές του χρόνου ο τζίρος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εμπόρων.

«Οι συνάδελφοι έμποροι είναι ελεύθεροι να πράξουν όπως επιθυμούν»τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τάκης Ζερβουδάκης.

Σχετικές ειδήσεις