ΕΛΛΑΔΑ

Αυτόφωρο για τους εξωσχολικούς καταληψίες των σχολειών

Αυτόφωρο για τους εξωσχολικούς καταληψίες των σχολειών

Πιστή εφαρμογή παλιότερης εγκυκλίου με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταλήψεις σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, από τους κατά τόπους εισαγγελείς της χώρας.

Με γνώμονα την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων καθώς και για την αποτροπή απώλειας ωρών για τους μαθητές η κα. Κουτζαμάνη υπενθυμίζει παλαιότερη εγκύκλιο του 2009 όταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν ο σημερινός Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες, σύμφωνα με την οποία σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Με την εγκύκλιο αυτή, ο κ. Τέντες σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων και πως ορισμένες συμπεριφορές λαμβάνουν τη μορφή ποινικά κολάσιμων πράξεων όπως είναι της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής.

«Επειδή τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπάγγελτα, είναι αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση μέσω των αστυνομικών αρχών τόσο για την βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους» υπογραμμιζόταν στην εγκύκλιο.

Όπως έλεγαν κύκλοι της Εισαγγελίας, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταστροφές στα σχολεία για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση πρέπει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας να ενημερώσει τις αρχές ότι παρά τη θέλησή τους στους χώρους του σχολείου έχουν εισέλθει εξωσχολικά άτομα.

Σχετικές ειδήσεις