ΕΛΛΑΔΑ

17 Νοέμβρη: Μια ημερομηνία γεμάτη ιστορικά γεγονότα

17 Νοέμβρη: Μια ημερομηνία γεμάτη ιστορικά γεγονότα

Μπορεί στο άκουσμα της ημερομηνίας 17 Νοέμβρη να μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ωστόσο η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει... σημαδέψει για τα καλά τη χώρα μας και όχι μόνο...

Πολλά σπουδαία γεγονότα που χάραξαν μια άλλη πορεία στην πολιτική της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου έχουν συνδεθεί με τη 17η Νοεμβρίου.

Διαβάστε στο Newsbomb πώς οι Ζαπατίστας πήραν σάρκα και οστά το 1983, πώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας το 1974, αλλά και το πώς ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάστηκε σε θάνατο την ίδια ημερομηνία...

17 Νοεμβρίου 1968

alekos panagoulis copy

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις σε θάνατο, για την απόπειρα δολοφνίας κατά του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την επαναφορά της δημοκρατίας και εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του Γ. Παπαδόπουλου (1967-1974). Λιποτάκτησε από το στράτευμα και ίδρυσε την οργάνωση Εθνική Αντίσταση.

Η σύντροφός του, Οριάνα Φιλάτσι, περιγράφει την απόπειρα με τα δικά του λόγια: «Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο».

17 Νοεμβρίου 1974

Οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης βρήκαν τη Νέα Δημοκρατία να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και μάλιστα με ποσοστό 54,37%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε το δύσκολο έργο να οδηγήσει την Ελλάδα στην εποχή μετά τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών.
Οι εκλογές αυτές αποτέλεσαν καμπή στην πορεία προς την πλήρη ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής, καθώς ανέδειξε μια ισχυρή κυβέρνηση που διέθετε αδιαμφισβήτητη λαϊκή εντολή, ενώ επέτρεψε και την καταγραφή της λαϊκής απήχησης όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

17 Νοεμβρίου 1983: Η «γέννηση» των Ζαπατίστας

17nov1983 copy

Ιδρύονται οι Ζαπατίστας. Στις 17 Νοεμβρίου του 1983 οι Ζαπατίστα καταλαμβάνουν την πόλη Τσιάπας στο Μέξικο και ιδρύουν το EZLN (Στρατός των Ζαπατίστα για την Εθνική Απελευθέρωση).

Η δράση τους ωστόσο θα πάρει... σάρκα και οστά 11 χρόνια μετά, με τον θρυλικό πια υποδιοικητή Μάρκος να λέει στο βιβλίο του «το ημερολόγιο της αντίστασης» πως «Εμείς λοιπόν, προετοιμαζόμασταν για 10 χρόνια να σκοτώσουμε και να σκοτωθούμε, να χειριζόμαστε όπλα και να πυροβολούμε, να κατασκευάζουμε εκρηκτικούς μηχανισμούς και να εκτελούμε διάφορες στρατιωτικές μανούβρες, στρατηγικές και κόλπα, εν ολίγοις να κάνουμε πόλεμο, μετά τις πρώτες ημέρες της μάχης υποστήκαμε μια δυναμική έφοδο ενός πραγματικού στρατού, αρχικά από δημοσιογράφους και εν συνεχεία από άντρες και γυναίκες κάθε δυνατής κοινωνικής, εθνικής και πολιτισμικής προέλευσης»...

17 Νοεμβρίου 2008

7cc143ca6355d6c60669517c1a3cc725

Τα Σκόπια κατηγορούν την Ελλάδα με προσφυγή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης το 1995 και προέβλεπε πως η Ελλάδα δε θα μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.