ΕΛΛΑΔΑ

Γιγαντιαία επιχείρηση για τους 700 μετανάστες του «Baris»

Γιγαντιαία επιχείρηση για τους 700 μετανάστες του «Baris»

Στο στάδιο της Ιεράπετρας μεταφέρονται οι 700 μετανάστες που επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο «Baris», το οποίο έχει αγκυροβολήσει ανοιχτά της πόλης, αφού οι γιατροί που τους εξέτασαν, δεν βρήκαν ενδείξεις μολυσματικών ασθενειών ή ιού Έμπολα.

Οι άνδρες του Λιμενικού που συνόδευσαν τους γιατρούς και τους διασώστες στο πλοίο, προχώρησαν σε περισσότερες από 15 συλλήψεις.

Σύμφωνα με την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα flashnews, οι συλληφθέντες δεν είναι μόνο μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού αλλά και μετανάστες, καθώς υπήρξε συμπλοκή μεταξύ τους, όπου βγήκαν μαχαίρια. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, από τη συμπλοκή σημειώθηκαν και δύο τραυματισμοί.

Η ιατρική ομάδα έδωσε τις πρώτες βοήθειες και εξέτασε όλους τους επιβαίνοντες, ώστε να εντοπιστεί αν μεταξύ τους υπήρχαν εμπύρετοι ασθενείς.

Ιδιαίτερη φροντίδα υπήρξε για τα παιδιά και τις 150 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ειδικά για τα παιδιά έχει προβλεφθεί και ο εμβολιασμός τους για πολιομυελίτιδα.

metanastes-ploio

Έκκληση για προσφορές ειδών πρώτης ανάγκης

Όπως αναφέρει το cretapost, το «πράσινο φως» για την αποβίβαση των παράτυπων μεταναστών δόθηκε μετά το σήμα «free ebola».

Συνεργεία του δήμου έχουν καθαρίσει το χώρο του κλειστού γυμναστηρίου της Ιεράπετρας , ενώ εθελοντές έχουν μεταφέρει κουβέρτες, στρώματα και κλινοσκεπάσματα.

Tο υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα διαθέσει κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ για δαπάνες σίτισης, καθαριότητας και όποιες άλλες ανάγκες ανακύψουν.

Ταυτόχρονα, ο δήμος Ιεράπετρας και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, με ανακοινώσεις τους, ζητούν από πολίτες και οργανώσεις να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι δεν εντοπίστηκε από τον ιατρικό έλεγχο κανένα ύποπτο περιστατικό ιού έμπολα, μεταξύ των 700 μεταναστών, ούτε πρόβλημα με κάποιο σοβαρό μεταδοτικό νόσημα, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημόσια υγεία.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 15 γιατροί, μεταξύ αυτών και Αραβόφωνοι, οι οποίοι συνοδεύονταν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας.

Σχετικές ειδήσεις