ΕΛΛΑΔΑ

Norman Atlantic: Τραγωδία δίχως τέλος

Norman Atlantic: Τραγωδία δίχως τέλος

Χωρίς τέλος φαίνεται η τραγωδία με το πλοίο Norman Atlantic: ταυτοποιήθηκε και δεύτερος Έλληνας στη λίστα με τους νεκρούς, ενώ στα θύματα συγκαταλέγονται και δυο Αλβανοί ναυτικοί που έπαιρναν μέρος στη ρυμούλκηση του πλοίου. Την ίδια στιγμή,«χάος» επικρατεί με τις λίστες των αγνοουμένων και των επιβατών.

Ο δεύτερος Έλληνας νεκρός είναι ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος από την Ημαθία, ο οποίος ήταν οδηγός νταλίκας.

Η επιβεβαίωση έγινε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη. Η σορός του άτυχου επιβάτη του μοιραίου πλοίου είχε μεταφερθεί στην Πολυκλινική του Μπάρι Ιταλίας.

Από το βράδυ του Σαββάτου (27/12) ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος δεν είχε δώσει σημεία ζωής και η οικογένειά του τον αναζητούσε με αγωνία.

Νεκροί δυο ναυτικοί που έπαιρναν μέρος στη ρυμούλκηση

Ένα καλώδιο που έσπασε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης του πλοίου στο λιμάνι του Αυλώνα κόστισε τη ζωή σε δυο Αλβανούς ναυτικούς, σήμερα το πρωί, Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, 2014.

«Ένας άνθρωπος βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έσπασε το καλώδιο το οποίο πιάστηκε στην προπέλα. Ένας δεύτερος εξέπνευσε πριν από μερικά λεπτά ενώ του παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες από το ιατρικό πλήρωμα ελικοπτέρου», δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος των λιμενικών αρχών στην Αυλώνα της Αλβανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας επιβεβαίωσε τον ένα θάνατο, αναφέροντας ότι ο άλλος ναυτικός είναι σοβαρά τραυματισμένος. Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι οι δύο άνδρες δεν ανήκαν στις δυνάμεις του.

Αλαλούμ με τη λίστα των αγνοουμένων

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα, ενώ έπλεε 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας: Η Ελλάδα αναζητά 33 άτομα, ενώ η Ιταλία 21

Η διαδικασία περισυλλογής όλων των επιβαινόντων από τα εναέρια μέσα έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο επικρατεί κομφούζιο σχετικά με τις λίστες των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό, 432 άτομα διασώθηκαν σε σύνολο 478 ατόμων της αρχικής λίστας επιβαινόντων στο Norman Atlantic, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων φθάνει μέχρι και τα 38 άτομα.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ΑΝΕΚ έδωσε στις ελληνικές αρχές νέα λίστα επιβαινόντων, που αριθμεί 475 άτομα.

Νωρίτερα, η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε από την πλευρά της ότι οι διασωθέντες φτάνουν τους 427.

Οι ιταλικές αρχές υποστηρίζουν ότι στο πλοίο βρίσκονταν 458 άτομα (κατά 20 άτομα λιγότερα σε σχέση με την ελληνική λίστα), με τον αριθμό των αγνοουμένων να φθάνει έως και τους 21.

«Ανακριβής έως πλαστή η λίστα»

Η RAI μετέδωσε ότι η λίστα μπορεί να είναι ανακριβής έως και πλαστή.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει ούτε πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες στο πλοίο ούτε πόσοι είναι διασωθέντες και πόσοι οι αγνοούμενοι.

Διασταύρωση στοιχείων γίνεται από το πρωί μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός, ανακοίνωσε ότι η λίστα με τους 95 διασωθέντες του Norman Atlantic, όπως επίσημα διαβιβάστηκαν από τους πλοιάρχους των πλοίων "San Giorgio" και "Luigi Durand De La Penne" στο ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος www.hcg.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 81 εξ αυτών βρίσκονται ασφαλείς στο "San Giorgio" και 14 στο "Luigi Durand De La Penne" που είχαν σπεύσει στην περιοχή για την επιχείρηση. Παράλληλα, 86 Έλληνες διασωθέντες έχουν ήδη αποβιβασθεί με ασφάλεια σε ελληνικό έδαφος.

Σχετικές ειδήσεις