ΕΛΛΑΔΑ

Κατάληψη του ΔΣΑ από 40 δικηγόρους για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Κατάληψη του ΔΣΑ από 40 δικηγόρους για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Συμβολική κατάληψη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιεί ομάδα περίπου 40 περίπου δικηγόρων διαμαρτυρόμενοι για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ΄) στο Δομοκό και την μεταγωγή κρατουμένων σε αυτή.

Οι δικηγόροι, μεταξύ των οποίων είναι και η Ιωάννα Κούρτοβικ, (συνήγορος Κουφοντίνα) ζητούν την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την άρση των μεταγωγών στις φυλακές Δομοκού, την χορήγηση αδειών σε όλους τους κρατούμενους χωρίς εξαιρέσεις, κ.λπ. Υποστηρίζουν ότι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι «απάνθρωπες και συνιστούν βασανιστήριο».

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο κανονισμός ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης (φυλακών). Ο κανονισμός ασφαλείας καθορίζει τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα ασφαλείας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των φυλακών, τις ενέργειες του σωφρονιστικού προσωπικού της εξωτερικής φρούρησης και των αστυνομικών δυνάμεων για την τήρηση της τάξης και τον έλεγχο της ασφάλειας των κρατουμένων για προαυλισμό, την επάνοδό τους στα κελιά, κ.λπ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό κάθε φυλακή πρέπει να έχει τέσσερις ζώνες (περιβόλους) που είναι: 1) Περίβολος προαυλίου, 2) ενδιάμεσο περίβολο, 3) εξωτερικό περίβολο (εξωτερικό μαντρότοιχο) και 4) περιμετρική περίφραξη ασφαλείας.

Σχετικές ειδήσεις