ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα από την κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα από την κακοκαιρία

Πολλά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στη Λέσβο, αεροσκάφος που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης χρειάστηκε να κάνει γύρους πάνω από την πόλη για δέκα περίπου λεπτά, μέχρι να μπορέσει τελικά ο πιλότος να το προσγειώσει με ασφάλεια.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού μέσα σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Μπάρι, όταν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων ανετράπη φορτηγό στο γκαράζ, προκαλώντας υλικές ζημιές σε περίπου 20 νταλίκες.

Από τη μανία των ανέμων δεν γλύτωσαν και Κέρκυρα, Παξοί, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αγρίνιο, Πάτρα, Ναύπακτος και Κύθηρα.

Στην Αλεξανδρούπολη, η θάλασσα στη στροφή Εγνατία έφτασε να καλύπτει το δρόμο λόγω της βροχής.

Την ίδια ώρα σε ολόκληρο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τρικάλων εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα. Κατολισθητικά φαινόμενα παρατηρούνται στα ημιορεινά χωριά του Κόζιακα ενώ φουσκώνουν επικίνδυνα ο Πηνειός ποταμός και ο παραπόταμός του, Ανάποδος.

Στο χωριό Πλάκα Αχαΐας, η Αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση δέκα σπιτιών καθώς «κατέρρευσαν» χωμάτινοι όγκοι λόγω της δυνατής βροχόπτωσης.

Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό παραμένει προς το παρόν ανοιχτός και η πρόσβαση γίνεται κανονικά.

Μιλώντας στο newsbomb.gr ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς τόνισε πως αποκολλήθηκε ένα τμήμα του βουνού πάνω απο το χωριό, έκτασης 30 επί 30 μέτρων.

Όπως ανέφερε, οι εκκενώσεις των σπιτιών που βρίσκονται πλησίον του σημείου όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση έγινε για προληπτικούς λόγους και δεν σημειώθηκαν ζημιές.

Στην Ξάνθη η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην παραλιακή ζώνη τη πόλης, με ολόκληρες ακτές εξαφανίστηκαν καθώς έγιναν ένα με τη θάλασσα και το παραλιακό δίκτυο να έχει υποχωρήσει σε αρκετά σημεία.

Τα πιο μεγάλα προβλήματα έχουν καταγραφεί στην παραλία του Άη Γιάννη του Δήμου Αβδήρων όπου τα ορμητικά κύματα προκάλεσαν την υποχώρηση του εδάφους και στην είσοδο της πλαζ υπάρχουν μόνο βράχια και νερά. Το οδόστρωμα είναι γεμάτο από διάφορα αντικείμενα και κατά μήκος της ακτής έχουν δημιουργηθεί τρύπες με νερό.

Κλειστά λιμάνια

Δεμένα μένουν τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της χώρας.

Δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Κανονικά πραγματοποιουνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό και στην πορθμειακς γραμμή Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνα.
Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγία Μαρίνα – Νέα Στύρα ενώ το μεσημέρι θα γίνουν δύο δρομολόγια από το Βόλο για Σποράδες και μετά η γραμμή θα κλείσει. Απαγόρευση απόπλου είναι σε ισχύ στις γραμμές Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη. Το μεσημέρι θα γίνουν μόνο δύο δρομολόγια από Κεραμωτή-Θάσο.

Από την Ηγουμενίτσα για την Κέρκυρα, τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού Τύπου. Κλειστές θα είναι μετά τις 3 το μεσημέρι και οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Κλειστό επίσης παραμένει το Ρίο-Αντίρριο.

Το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν πρώτα με τα κατα τόπους πρακτορεία.

Πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά περιόδους στα βορειοδυτικά ορεινά και ημιορεινά της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν τοπικά με ένταση 9 έως 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Στην Αττική θα εμφανιστούν λίγες νεφώσεις οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες. Με πιθανότητα να σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί με ένταση 6 έως 8 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση 3 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 700μ).
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο 700μ).
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής η καταιγίδας τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 9 και στα βόρεια τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σχετικές ειδήσεις