ΕΛΛΑΔΑ

Πλήθος προβλημάτων από την κακοκαιρία - Σε συναγερμό πολλές περιοχές

Πλήθος προβλημάτων από την κακοκαιρία - Σε συναγερμό πολλές περιοχές

Χιόνια, πλημμύρες, κατολισθήσεις, αποκλεισμένα χωριά, εκκενώσεις περιοχών: Σε κλοιό κακοκαιρίας παραμένουν πολλές περιοχές της Ελλάδας, τη στιγμή που άλλες μετρούν τις πληγές τους μετά την επέλαση της κακοκαιρίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλοί δήμοι και κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας.


Νωρίτερα, οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκκένωση του οικισμού Κλεπά Ναυπακτίας, το οποίο είχε αποκλειστεί λόγω κατολισθήσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού S-70 AEGEAN HAWK πέταξε στην περιοχή, προκειμένου να μεταφέρει όσους – εκ των περίπου 50 κατοίκων – έχρηζαν άμεσης βοήθειας.

Στη Ναύπακτο μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο τρεις γυναίκες.

Σε ασφαλή μέρη έχουν μεταφερθεί, εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της κοινότητας Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας.

Συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Ναυπακτίας, με τη βοήθεια ανδρών της 6ης ΕΜΑΚ, κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο που οδηγεί στην κοινότητα και έτσι έγινε δυνατή η απομάκρυνση των κατοίκων.

ΤΡΙΠΟΛΗ

Στο δρόμο Περικανέρι - Φτεριάς στη Γορτυνία, κατέρρευσε γέφυρα και υποχώρησε τμήμα του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα τη διακοπή κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο.

Η σφοδρή κακοκαιρία με τους δυνατούς ανέμους και κυρίως τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, έχουν δημιουργήσει μικροπροβλήματα με πτώσεις δένδρων, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές και σε πολλές καλλιέργειες.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις,τις καθιζήσεις και τις καταπτώσεις που άφησαν πίσω του πολύ μεγάλες ζημιές στην Ευρυτανία, ήρθε και το χιόνι.

Σύμφωνα με το www.lamiastar.gr, χιονίζει αυτή την ώρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρυτανίας ακόμη και μέσα στο Καρπενήσι. Η χιονόπτωση είναι έντονη και κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των συνεργείων να αποκαταστήσουν τις καταστροφές. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα ενεργούν ήδη και απομακρύνουν το χιόνι από το οδόστρωμα.


Χιόνι στο Καρπενήσι από LAMIASTARGR

Πυκνό χιόνι πέφτει και στην Δυτική Φθιώτιδα με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου από το 54ο χιλιόμετρο.

ΕΒΡΟΣ

Άρχισαν τα προβλήματα στον Έβρο με την εισχώρηση μεγάλων ποσοτήτων νερού στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλογκρατς στη γειτονική Βουλγαρία που είχε ως αποτέλεσμα τα νερά να εισχωρήσουν αρχικά στον ποταμό Άρδα και εν συνεχεία στον Έβρο.

Χαρακτηριστικές οι εικόνες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα www.e-evros.gr

fragma 1 copy
fragma 2 copy

Έχει ήδη αποκλειστεί μεγάλο μέρος της Εθνικής Οδού Ορεστιάδας – Ορμενίου που οδηγεί στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επειδή τα νερά έχουν καλύψει το οδόστρωμα, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο τελωνείο στις Καστανιές που έχει προσωρινά αναστείλει τη λειτουργία του.

Μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν και μέσα στον οικισμό των Καστανιών χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για κατοικίες ή καταστήματα, ενώ από τα νερά που έχουν εισχωρήσει στην ελληνική πλευρά καταστράφηκε σε μήκος εκατό περίπου μέτρων και ένα μέρος του αποτρεπτικού φράχτη στον βόρειο Έβρο.
Μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας ΑΜΘ και όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, «παρατηρούμε την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όποτε χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, από τα ερμητικά νερά, έπεσε ο Φράχτης στον Έβρο από τα ορμητικά νερά

Όπως μεταδίδει το www.evros24.gr, οι μεγάλοι όγκοι νερού που υπάρχουν αυτήν την ώρα αλλά και τα ορμητικά νερά παρέσυραν και έριξαν τον φράχτη που στόχο είχε την αναχαίτηση λαθρομεταναστών και που δεν άντεξε από την φουσκωμένη κοίτη του ποταμο.

fraktis

ΗΠΕΙΡΟΣ

Σύμφωνα με το epirusgate.blogspot.gr, χιονοπτώσεις εκδηλώνονται αυτή την ώρα στο μεγαλύτερο μέρος των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Ηπείρου, ενώ χιονόνερο πέφτει ακόμα και στα προάστια της πόλης των Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων βραδινών ωρών οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, ενώ ενδέχεται να κατέβουν και σε χαμηλότερο υψόμετρο (στα 500-600 μέτρα),γρήγορα όμως θα εξασθενίσουν και έως το πρωί θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.

ΛΑΜΙΑ

Στον κάμπο, οι κάτοικοι προσπαθούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής από την πλημμύρα του Σπερχειού. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία.

2237179
2237190

Σύμφωνα με το www.lamiastar.gr, κλειστή παραμένει η σιδηροδρομική γραμμή από Τιθορέα μέχρι και Λιανοκλάδι, λόγω των ζημιών που υπέστη σε διάφορα σημεία από κατολισθήσεις.

grammes


Τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Η κυκλοφορία των τρένων από Αθήνα γίνεται μέχρι την Τιθορέα και από εκεί με λεωφορείο οι επιβάτες φτάνουν στο Λιανοκλάδι, όπου επιβιβάζονται σε άλλο τρένο για να συνεχίσουν προς Θεσσαλονίκη. Το ίδιο συμβαίνει και από Θεσσαλονίκη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ (ΤΡΙΤΗ)

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Βόρεια Κρήτη και το Ανατολικό Αιγαίο και παροδικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές, περιμένουμε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 3 έως 13 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 8 έως 15 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 3 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 9 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και κατά τόπους στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι με ενίσχυση σε ισχυρούς από αργά το βράδυ.

Ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις από το απόγευμα, περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.

Σχετικές ειδήσεις