ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σε συναγερμό ο βόρειος Έβρος

Κακοκαιρία: Σε συναγερμό ο βόρειος Έβρος

Η αύξηση της παροχής των νερών του ποταμού στη διάρκεια της νύχτας δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην περιοχή.

Στο Πύθιο η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα και δώδεκα εκατοστά, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και εβδομήντα εκατοστά.

Οι αυξημένες παροχές νερού από τη Βουλγαρία μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαΐλογκραντ είχαν ως συνέπεια να σπάσει το ανάχωμα στη θέση Ωοειδές στην περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας και το νερό να εισέλθει σε καλλιεργίσιμες εκτάσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλημμυρίσουν περισσότερο από 30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης και αρκετά αντλιοστάσια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ότι η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου κρίνεται ιδιαιτέρα κρίσιμη καθώς πλέον ο μεγάλος όγκος των νερών κατευθύνεται προς τον κεντρικό και νότιο Έβρο.

Στο Πέταλο, η στάθμη του ποταμού έχει φθάσει τα πέντε μέτρα και ογδόντα πέντε εκατοστά, με όριο συναγερμού τα έξι μέτρα. Ενώ στη θέση Κιρίσανε, στο ύψος της Ανδριανούπολης, όπου συναντώνται τα τρία ποτάμια - Άρδας, Έβρος και Τούντζας- η παροχή των νερών έχει φθάσει τα 2000 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα τεχνικά συνεργεία των κατά τόπους δήμων και της Περιφέρειας ΑΜΘ ξεκίνησαν λεπτομερή έλεγχο όλων των αναχωμάτων ώστε να επέμβουν άμεσα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σύμμαχος των συνεργείων σε αυτό το δύσκολο έργοι είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Έβρου τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα, κάνοντας έτσι τη δουλειά ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Σχετικές ειδήσεις