ΕΛΛΑΔΑ

Σε συναγερμό ο Έβρος: Εκκενώθηκαν δυο οικισμοί (video&photos)

Σε συναγερμό ο Έβρος: Εκκενώθηκαν δυο οικισμοί (video&photos)

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται ο Έβρος, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών. Ήδη, δυο χωριά έχουν εκκενωθεί, καθώς τα νερά του ποταμού Έβρου πέρασαν τα αναχώματα και απειλούν σπίτια και περιουσίες.

Σε εκκένωση δύο οικισμών στο νομό Έβρου -και συγκεκριμένα των οικισμών Λαγυνά και Πόρου- προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Στην έδρα του Δήμου Σουφλίου μεταφέρονται, αυτή την ώρα, με λεωφορεία, κάτοικοι των Λαγυνών, που εκκενώθηκαν, καθώς έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Μάλιστα, όπως δήλωσε κάτοικος της περιοχής στην πρωινή εκπομπή του Mega, από το πρωί χτυπούν οι καμπάνες στο χωριό, ώστε όλοι οι κάτοικοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Τα νερά έφτασαν στο χωριό Λαγυνά

10885100 10153032946677389 5219338896294202809 n

Τα τεχνικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των νερών.

Αυτή την ώρα, η παροχή των νερών έχει αγγίξει τα 2.760 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ στο Πέταλο το σταθμήμετρο δείχνει επτά μέτρα και ογδόντα εκατοστά, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και ογδόντα εκατοστά.

Στο πόδι οι Αρχές

«Εκκενώνονται τα Λαγυνά όπου τα νερά πέρασαν τα αναχώματα. Μιλάμε για πρωτοφανείς ποσότητες νερού. Δεν ξέρουμε αν έχουν μετρηθεί ξανά. Αγγίζουν τα 2.670 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Περίπου 180 χιλιάδες στρέμματα έχουν καλυφθεί από τα νερά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης του Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ.

Ο μεγάλος όγκος νερού που έχει μεταφερθεί από τη Βουλγαρία έχει καλύψει μεγάλες εκτάσεις στο νομό Έβρου, με τους κατοίκους να παρακολουθούν έντρομοι τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

"Ο οικισμός του Πόρου εκκενώνεται. Ήδη έχουν φύγει 60 άτομα και συνεχίζουμε" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης. Οι κάτοικοι, πρόσθεσε, μεταφέρονται με λεωφορεία του δήμου σε ξενοδοχεία των Φερών και τα έξοδα διαμονής τους θα τα καλύψει ο Δήμος.

orestiada

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, που δημοσιεύουν τα τοπικά sites του νομού, σπίτια και χωράφια βρίσκονται κάτω από το νερό, ενώ κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα ο νομός να είναι κυριολεκτικά κομμένος στα δυο!

Πηγή φωτογραφιών: e-evros, evros24

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται τις αμέσως επόμενες ώρες της Παρασκευής (06-02-2015) στην ανατολική χώρα κατά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου με βροχές και καταιγίδες οι οποίες παρά τη μικρή διάρκειά τους θα είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή βελτίωση.

Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται ξανά από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (08-02-2015) και από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας

Τους βόρειους ανέμους που η έντασή τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ

Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια χώρα μέχρι και την Τρίτη (10-02-2015).

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Από το απόγευμα βελτίωση.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια σε ορεινές περιοχές και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και σταδιακά και στα υπόλοιπα οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές στα ανατολικά. Βαθμιαία βελτίωση το απόγευμα και από τα δυτικά.

Άνεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Στην Μακεδονία από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη από 7 έως 17 βαθμούς

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Από το απόγευμα σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων.

Άνεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στις Κυκλάδες οπού είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα σταδιακή βελτίωση.

Άνεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη μέχρι 21 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανώς πρόσκαιρα στα βόρεια θα είναι ισχυρές. Βελτίωση τη νύχτα.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου

Καιρός: αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Χιονιά στα βορειοδυτικά ορεινά . Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά ενώ θα ενταθούν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Στα βορειοανατολικά από το μεσημέρι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Σχετικές ειδήσεις