ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς: Η διαφθορά κοστίζει στην Ελλάδα 14 δισ. ευρώ

Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς: Η διαφθορά κοστίζει στην Ελλάδα 14 δισ. ευρώ

Τις 600 έφτασαν – εντός του 2014- οι καταγγελίες στη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς για κρούσματα διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το τοπικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα περισσότερα «κρούσματα» διαφθοράς αφορούσαν κατά κύριο λόγο, την τοπική αυτοδιοίκηση, το σύστημα υγείας και την ανασφάλιστη εργασία.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η διαφθορά κοστίζει στην Ελλάδα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυξάνει το κόστος του επιχειρείν κατά 12%.

Αίσθηση προκαλεί ένα στοιχείο που παρουσίασε ο αθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χάρρυ Παπαπανάγος. Όπως είπε. σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η διαφθορά υπολογίζεται σε 120 δισ. ευρώ ετησίως και προσεγγίζει το μέγεθος της ρουμανικής οικονομίας.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπολογίζει την διαφθορά σε 2,6 τρισ. δολάρια, σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμά ότι αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις κατά 10%.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι εργασίες έξι μεταπτυχιακών φοιτητών, του προγράμματος «Πολιτική και οικονομία στη σύγχρονη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη», του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα τη διαφθορά στην Τουρκία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, και την Σλοβενία.

Οι φοιτητές προτείνουν διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού κατά της διαφθοράς για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σχετικές ειδήσεις