ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Διαμαρτυρία μηλοπαραγωγών στην Αγιά

Λάρισα: Διαμαρτυρία μηλοπαραγωγών στην Αγιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα (5/3/2015) οι μηλοπαραγωγοί των νομών Θεσσαλίας και Μακεδονίας στην Αγιά Λάρισας.

Οι μηλοπαραγωγοί ένωσαν τις φωνές τους για το ρώσικο εμπάργκο, αποτέλεσμα του οποίου είναι να παραμένουν αδιάθετες και σε ψυκτικούς θαλάμους, μεγάλες ποσότητες μήλων.

Το βασικό σύνθημα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ήταν: «Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – δεν θα πληρώσουν οι αγρότες το εμπάργκο στη Ρωσία.»

Στην συγκέντρωση εκτός από τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς, συμμετείχαν και μηλοπαραγωγοί από Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Νάουσα, την Πέλλα και την Ζαγορά Πηλίου περιοχές όπου παράγεται το 90% περίπου της παραγωγής μήλων της χώρας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρσας και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι η «απάντηση» των αγροτών στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί λύση από το αρμόδιο υπουργείο στη διαφαινόμενη, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, τεράστια τελική ζημιά από τη διαμορφούμενη κατάσταση σε σχέση με το ρωσικό εμπάργκο.

Τα αιτήματα των μηλοπαραγωγών

Τα βασικά αιτήματα των μηλοπαραγωγών, όπως τα προέβαλε ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, είναι:

  • Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών από το εμπάργκο για το οποίο δεν ευθύνονται οι αγρότες. Εξαιτίας του εμπάργκο, έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, ενώ όσα έχουν πουληθεί δόθηκαν σε χαμηλές τιμές. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), είτε από άλλους πόρους.
  • Η κυβέρνηση να αναπληρώσει το εισόδημα όπως έγινε ήδη στα ροδάκινα για τον ίδιο λόγο.
  • Η ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την απόφαση της Ε.Ε. για το εμπάργκο, καθώς το 51% των ελληνικών εξαγωγών του συνόλου των προϊόντων γίνεται στη Ρωσία.
  • Να εξαιρεθούν από το εμπάργκο όλα τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρώσικη αγορά και όχι μόνο τα πορτοκάλια, ροδάκινα, φράουλες, που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: magnesianews.gr