ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραδοσιακοί σπόροι θα αποκτήσουν «σπίτι»

Οι παραδοσιακοί σπόροι θα αποκτήσουν «σπίτι»

Οι σπόροι απο παραδοσιακές ποικιλίες, που τείνουν σε εξαφάνιση, μπορούν να σωθούν και να αποκτήσουν το δικό τους «σπίτι» στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στη Δράμα.

Η κοινότητα Πελίτι που δραστηριοποιείται είκοσι χρόνια στη συλλογή και ανταλλαγή σπόρων και φορείς απο το εξωτερικό που ασχολούνται με τη συλλογή σπόρων απο παραδοσιακές ποικιλίες, επιχειρούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ανάγκη να δημιουργηθεί το «σπίτι των σπόρων».

Στόχος της προσπάθειας είναι να ολοκληρωθεί η ανέγερση χώρου όπου θα φυλάγονται οι σπόροι και θα διατίθεται για εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες.

peliti 1

Οι εργασίες για να φτιαχτεί το σπίτι των σπόρων του Πελίτι είχαν ξεκινήσει το 2010 σταμάτησαν για τέσσερα χρόνια και τώρα συνεχίζονται ξανά.

Η κοινότητα Πελίτι

Το 1995, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι άρχισε να γυρίζει την Ελλάδα μαζεύοντας σπόρους απο παραδοσιακές ποικιλίες για να τους προστατεύσει απο την εξαφάνιση. Μετα απο 20 χρόνια (1995-2015),το Πελίτι έχει επεκτείνει το δίκτυό του σε 15 τοπικές ομάδες στην Ελλάδα και μια στη Σόφια της Βουλγαρίας. Εκτός αυτού, το Πελίτι έχει διανείμει δωρεάν σπόρους σε περισσότερους απο 150.000 καλλιεργητές.

Το 1999 διοργάνωσε το πρώτο πανελλήνιο φεστιβάλ ανταλλαγής σπόρων κι απο τότε καθε χρονο γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Το Φεστιβάλ του 2013 έχει χαρακτηριστεί απο την οργάνωση της Αυστραλία seed savers ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ ανταλλαγής σπόρων στό κόσμο.

sporoi

Τον Απρίλη του 2014 ξεκίνησε απο τη γή του Πελίτι το πρώτο Διεθνές Καραβάνι για την Ελευθερία των Σπόρων, με προορισμό το kokopelli την αντίστοιχη οργάνωση για τους σπόρους στη Γαλλία.

Σχετικές ειδήσεις