ΕΛΛΑΔΑ

Λαϊκή εξέγερση στον Πύργο για τα σκουπίδια

Λαϊκή εξέγερση στον Πύργο για τα σκουπίδια

Δραματική είναι η κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι του Πύργου Ηλείας, οι οποίοι αναγκάζονται να επιβιώνουν ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους σκουπιδιών.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ 7.000 ΤΟΝΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ – ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουλαράκος

Τα σκουπίδια στην πόλη του Πύργου και των δημοτικών του διαμερισμάτων «έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και έχει λάβει διατάσεις ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ» σύμφωνα με την από 24/2/2015 Έκθεση Υγειονομικής Επιθεώρησης των Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

Τόσο η προηγούμενη δημοτική Αρχή όσο και η παρούσα αδυνατούν να βρουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται και τα σκουπίδια να συσσωρεύονται, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των πολιτών.

Ήδη, πάνω από επτά χιλιάδες (7.000) τόνοι σκουπιδιών έχουν, στην κυριολεξία, κατακλύσει κάθε γωνιά του Πύργου, ακόμα και σε σχολεία, Ναούς και καταστήματα στο κέντρο και στις συνοικίες της πόλης, γεγονός που δημιουργεί μέγα κίνδυνο επιδημιών για τους κατοίκους.

Η εικόνα της πόλης που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το λίκνο του Πολιτισμού, την Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί προσβολή και ντροπή για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο.

Εκτός από τα σκουπίδια, οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με έντομα και τρωκτικά που βρήκαν ένα ιδανικό μέρος για να ζήσουν! Ποντίκια, κατσαρίδες, μύγες, κουνούπια και άλλα μολυσμένα έντομα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην πόλη του Πύργου δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την υγεία των κατοίκων.

Χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά του φυσικά και μικρά παιδιά, είναι αναγκασμένοι να ζουν ανάμεσα σε τόνους σκουπιδιών εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας. Οι κάτοικοι υψώνουν κραυγή αγωνίας και ζητούν λύση στο πρόβλημα "εδώ και τώρα".

"Η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας λόγω των σκουπιδιών. Φοβόμαστε για την υγεία μας", δηλώνει στο Newsbomb.gr αγανακτισμένος κάτοικος του Πύργου.

"Πλέον η κατάσταση προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έρχονται οι τουρίστες και αντικρίζουν όχι μια πόλη βρώμικη, αλλά μια πόλη μολυσμένη και απορούν πως σε αυτή ζουν άνθρωποι. Έχουμε γίνει μια απέραντη χωματερή", επισημαίνει καταστηματάρχης στο κέντρο του Πύργου.

Στους δρόμους και πάλι οι κάτοικοι

Είναι προφανές πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ηλείας είναι απελπιστική. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν την υποβάθμιση της ζωής τους και αποφασίζουν να βγουν για μια ακόμη φορά στο δρόμο.

Σωματεία εργαζομένων, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, φορείς, σύλλογοι γονέων και ενεργοί πολίτες και έχοντας εξαντληθεί η υπομονή τους για την πλήρη αδιαφορία που επικρατεί τόσο από την πολιτεία όσο και από την δικαιοσύνη συντονίσθηκαν για να απαιτήσουν το αυτονόητο: ΕΝΑΝ ΠΥΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

P7

Την Δευτέρα 16 Μαρτίου και ώρα 12:00 η επιτροπή αγώνα διοργανώνει συλλαλητήριο με αφετηρία το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητα Ηλείας, απαιτώντας το αυτονόητο ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ.

Στο Συλλαλητήριο συμμετέχουν μέχρι στιγμής ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ο Σύλλογος Δασκάλων, η ΕΛΜΕ Ηλείας, η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, η Εθελοντική Δράση Πύργου, οι Σύλλογοι γονέων από όλα τα Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια, το Εργατικό Κέντρο Πύργου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η ΟΑΣΗ και ο Δικηγορικός Σύλλογος με στάση εργασίας. Αποφάσεις επίσης για την συμμετοχή τους έχουν λάβει και τα περισσότερα μαθητικά συμβούλια. Και η λίστα καθημερινά αυξάνεται.

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου για να μπορούν να συμμετάσχουν οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα.

Ερωτηματικά βέβαια προκαλεί η στάση των εμπορικών Συλλόγων & Ομοσπονδιών της περιοχής που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα στο να κλείσουν τα καταστήματά τους την ώρα του Συλλαλητηρίου και στην καλύτερη περίπτωση δήλωσαν ότι θα παραβρεθούν «δια αντιπροσωπείας».

Μέλη της επιτροπής αγώνα θεωρούν ότι θα είναι η μαζικότερη συγκέντρωση που θα έχει γίνει ποτέ στον Πύργο και εκφράζουν την ελπίδα ότι θα δρομολογηθούν άμεσες εξελίξεις για την λύση του προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γαβρίλης Λιατσής παρόλο που προεκλογικά έλεγε ότι έχει τη λύση στο τσεπάκι του, σήμερα απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ούτε για την άμεση ούτε και για την μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 3 Μαρτίου πήγε στον αρμόδιο Υπουργό κ. Βούτση, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο και ο Υπουργός τον κάλεσε σε πέντε μέρες να του καταθέσει .

Δυστυχώς ακόμα περιμένει.

Σχετικές ειδήσεις