ΕΛΛΑΔΑ

Έκλειψη ηλίου: Γιατί απαγορεύονται σήμερα οι.. selfies

Έκλειψη ηλίου: Γιατί απαγορεύονται σήμερα οι.. selfies

Οι επιστήμονες, με αφορμή τη σημερινή έκλειψη ηλίου, προειδοποιούν για τις φωτογραφίες selfie, καθώς κρύβουν κινδύνους για τα μάτια.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε μάλιστα οδηγίες προφύλαξης βάζοντας φρένο στους πολίτες που προγραμματίζουν να βγάλουν ...selfies.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σε σχετική ανακοίνωση «η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή.

Επισημαίνεται δε, ότι συχνά οι επιπτώσεις δε γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη».

Επιπλέον και σύμφωνα με τις συμβουλές της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν παράλληλα ότι είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων.

Και επισημαίνουν ότι το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.

Υπενθυμίζεται ότι η μερική έκλειψη ηλίου θα διαρκέσει από τις από τις 10:40 π.μ. έως και τις 12:50 μ.μ., με το μέγιστο της έκλειψης να λαμβάνει χώρα στις 11:43 π.μ.

Ο Daniel Hardiman-McCartney, κλινικός σύμβουλος στο κολέγιο Οπτομετρίας της Βρετανίας και συνεργάτης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, επισημαίνει: «Η λήψη φωτογραφιών με φωτογραφική μηχανή ή με smartphone θα μπορούσε να αποβεί τόσο επικίνδυνη, ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να οδηγήσει σε ολική τύφλωση»

Παρακολουθήστε το φαινόμενο ζωντανά από το Newsbomb.gr εδώ.